RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Milanović: Države zapadnog Balkana dugo čekaju članstvo u EU, to je neki oblik zlostavljanja

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u utorak u Kući Europe da je ta zemlja dugo čekala da postanemo članica EU-a, ali ne tako dugo kao države zapadnog Balkana, i to je opisao „nekim oblikom zlostavljanja i neodgovornosti” prema tim zemljama.

Hrvatski predsjednik je dodao da EU „pati, što je teško izlječivo, od kroničnog manjka demokracije i odgovornosti” i ponovno je prozvao šefa europske diplomacije Josepa Borrella.

„Borrell je opterećen takvim aferama da u mojoj vladi ne bi mogao biti ministar, a u Plenkovićevoj ne znam. Kao ni (predsjednica Europske komisije) Ursula von der Leyen”, dodao je Milanović.

Borrell je odbio zahtjev Hrvatske da sudjeluje u misiji Althea u Bosni i Hercegovini, vojnoj misiji EU-a, a Milanović je ponovio da je njegov dopis „pun laži”.

Milanović je istaknuo da prvo desetljeće članstva Hrvatske u Europskoj uniji ne smatra „ni uspjehom ni neuspjehom” i da će se osobno boriti protiv toga da Unija postane federacija.

“Europska unija je zamišljena od mnogih kao federacija, što nikada po meni ne smije postati. Ja ću se protiv toga osobno boriti”, rekao je Milanović u uvodnom obraćanju na konferenciji „10 godina Republike Hrvatske u Europskoj uniji”, prenosi Hina.

Milanović je dodao da se protivi „bilo kakvoj ideji o federalnoj državi, o Bruxellesu koji bi nadomjestio Beograd, Budimpeštu, Beč. „To ne želim. Ne želim da opet imamo neki centar moći”, dodao je.

„Budžet EU-a je toliko malen da se s njim zaista ne može ništa osim raditi inovacijski centri, poneki most, vatrogasni dom, sve ono što tjedno gledam izvan Zagreba i to je dobro jer umjesto toga je ništa”, smatra Milanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.