RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Синдикалци ступају у генерални штрајк

Предсједништво Синдиката Брчко дистрикта донијело је Одлуку о проглашавању генереланог штрајка запослених у јавној управи Дистрикта.

Предсједник Синдиката Игор Бабић рекао је да су се на овај корак одлучили због тога што на претходним састаницима са представницима извршне власти нису добили никакве одговоре на њихове захтјеве, осим обећања о процентуалном провећању плата запослених у јавној управи Дистрикта.

Бабић је рекао да ће сутра Влади дистрикта упутити званичан допис о проглашавању генералног штрајка и дати рок од пет дана да се Влада огласи и уколико не буде позитивних одговора са штрајком ће се почети у сриједу уз задржавање минумума процеса рада.

„Понудили су нам оно што могу да испуне, а то је повећање основице у износу од 700,00 КМ у складу са Законом о платама Брчко дистрикта. Нисмо имали избора и морали смо прогласити генерални штрајк у јавној управи због дозе неозбиљности извршне власти“, рекао је Бабић уз напомену да ће што прије обавјестити и друге правне субјекте у Дистрикту о ступању у генерални штрајк.

Према ријечима Бабића штрајк је посљедица некомуникације са Владом дистрикта и задњи састанак са градоначелникм, каже Бабић, десио се прије мјесец дана и ништа се у том периоду није позитивно десило када су њихови захтјеви у питању.

Он је рекао да ће се донијети приједлог минимума процеса рада како се не би угрозило здравље људи или оштећење материјалних добара.

„Послаћемо свим институцијама обавјештење о штрајку и послодавац има пет дана да започне рјешавање захтјева и уколико се то не деси у сриједу би ступили у генерални штрајк. Апелујем на све послодавце и руководиоце у јавној управи да ћемо обезбједити правну помоћ уколико буде спријечавања штрајка на било који начин,“ рекао је Бабић напомињући да ће се настава у школама одвијати по скраћеном раду гдје би час трајао 30 минута, док би се у свим другим институцијама гдје се не угрожава здравље и безбједност људи, генерални штрајк у потпуности спроводио.

Он је навео да су синдикалне организације у јавним предузећима Дистрикта подржале одлуку о генералном штрајку и да ће се и у тим предузећима испоштовати законски рок и уколико послодавац не испуни њихове захтјеве такође отпочети штрајк.

Бабић је рекао да су највише погођени радници са минималним примањима и процентуално повећање плате им не иде у прилог и због тога су се одлучили да ступе у штрајк.

„Надамо се да ће нас што прије извршна и законодавна власт Дистрикта позвати на разговоре и да ће се ова ситуација што прије ријешити,“ закључио је Игор Бабић додавши да је ово први пут од успостављања Дистркта да се крене у генерални штрајк.

Синдикалци Дистрикта траже линеарно повећање плате за све запослене у износу од 250,00 КМ, плаћање путних трошкова, регрес као и доношење Колективног уговора у Брчко дистрикту.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Почео генерални штрајк запослених у здравству

Vladimir Matijević

Кантон Сарајево: Здравствени радници настављају генерални штрајк од 14. јуна

Radio Brčko

Generalni štrajk u svim srednjim školama ZHŽ-a

Radio Brčko