Region

Многи угоститељи у Србији престају да раде у 22 сата због KОВИД пропусница

Помоћник министра здравља Србије за инспекцијске послове Горан Стаменковић изјавио је 26. октобра да се примјена КОВИД пропусница током ноћи поштовала, али и да су многи угоститељски објекти сами престали да раде у 22 сата.

Та је слика, како је рекао, забиљежена широм Србије, од Врања до Суботице.

У понедјељак, 25. октобра, увече почело је кажњавање оних који бораве у затвореним угоститељским објектима послије 22 сата, а који немају KОВИД пропусницу.

“Контролишу се и тржни центри, хипермаркети и јавни саобраћај”, рекао је Стаменковић за Радио телевизију Србије и додао да је у локалима који су радили послије 22 часа углавном поштована обавеза посједовања KОВИД пропусница, а да су грађани најчешће имали сертификат о вакцинацији.

Он је за Радио телевизију Србије оцијенио да је потребно проширити мјеру KОВИД пропусница са ранијим временом коришћења.

Какви су ефекти KОВИД пропусница?

КОВИД пропуснице су од 23. октобра неопходне за улазак и боравак у свим угоститељским објектима у затвореном простору – ресторанима, кафићима, баровима и ноћним клубовима, свакога дана од 22 часа до краја радног времена.

Валидна КОВИД пропусница подразумијева потврду о примљеној другој или трећој дози вакцине не старију од седам мјесеци.

Такође, признаје се и негативан ПСР тест не старији од 72 сата, негативан антигенски тест који је валидан 48 сати, или потврда о прележаној корони која није старија више од седам мјесеци.

Донијета је одлука и да ће КОВИД пропусница бити валидна и ако грађанин посједује позитиван тест на антитијела (ИгГ), не старији од три мјесеца који је урађен у државној лабораторији.

Резултати ПЦР или брзог антигенског теста су валидни само ако су урађени у државним лабараторијама, саопштила је Влада Србије.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић изјавила је 26. октобра да тестирање на корона вирус испред ноћних клубова није дозвољено и да се кажњава.

Она је за телевизију Прва рекла да је добро што су уведене KОВИД пропуснице, али да ће њихов ефекат бити видљив тек за двије недјеље.

“Највећи број угоститеља одлучио је да скрати радно вријеме својих објеката”, додала је она.

Према подацима од 25. октобра, од послЈедица корона вируса у Србији су преминуле 62 особе, а регистровано је 5.908 новозаражених.

Извор: www.slobodnaevropa.org

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!