RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Nastava od prvog do četvrtog razreda u klupama, a za starije učenike kombinacija škole i onlajn nastave

Osnovci od prvog do četvrtog razreda u Srbiji nastavu će u narednoj školskoj godini pohađati u učionicama u prijepodnevnoj smjeni, uz niz preventivnih mjera, dok će stariji kombinovati odlazak u školu i onlajn nastavu, odlučio je danas Krizni štab Vlade Srbije.

Član Kriznog štaba epidemilog Darija Kisić-Tepavčević rekla je da će osnovci imati maksimalno četiri časa dnevno koji će biti skraćeni na 30 minuta, a učionici će ih najviše biti 15.

Ona kaže da će “najmlađi đaci” najvećim dijelom pohađati nastavu u školskoj sredini jer je procjenjeno da je to za njih najbolje.

“Poštovaće se svi principi koji maksimalno smanjuju fizičku mogućnost prenošenja virusa, sa maksimalnim razređenjem gustine smeštaja u učionicama, sa maksimalnim brojem đaka od 15, gde udaljenost sedenja u klupama minimalno jedan i po metar”, rekla je Tepavčević za RTS.

Ona je navela da bi najmlađi trebalo da se naviknu na nošenje maski, te da je u školskoj sredini neophodno da se maske nose od momenta ulaska u školu do momenta ulaska u klupu.

“Preporučuje se nošenje maski sve vreme bravka, međutim, kada su u pitanju đaci, moguće je da kada slušaju nastavu i sede u klupi, privremeno odlože masku”, rekla je Tepavčević.

Ona je dodala da i nastavnici i drugo osoblje tokom boravka u školskoj sredini treba da nose maske i to na ispravan način.

Prema njenim riječima, nakon završetka smejna biće rađene dezinfekcije.

“Stariji razredi će se za vreme boravka u školama ponašati po istim obrascima, ali zbog brojnosti đaka i načina vršenja nastave, oni će kombinovati odlazak u školu i onlajn nastavu”, dodala je ona.

Tepavčević je napomenula da će škole biti čišćene prije početka nastave, najmanje dvaput u toku dana i po potrebi ukoliko to nalaže epidemiološka situacija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Србија: До краја априла још 500.000 вакцинисаних грађана

Radio Brčko

Srbija podmirila potrebe Mostara za PCR testiranjem do kraja godine

Radio Brčko

U Kanton Sarajevo danas stiže 10.000 vakcina iz Srbije

Radio Brčko