RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Neki učitelji odabrali jezivo i nacionalno obojeno štivo za lektiru hrvatskim osnovcima

Neki učitelji četvrtih razreda osnovih škola u Hrvatskoj za lektiru su odabrali štivo neprimjerenog sadržaja, a nadležno ministarstvo najavljuje reformu školskog programa, prenose hrvatski mediji.

Učenici četvrtih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj u svom programu imaju obradu duhovne ili religiozne poezije, pa se tako na spisku lektire našla knjiga “Pusa od krampusa” Zvonimira Baloga.

Ta zbirka pjesama naglašava odnos čovjeka i Boga, a roditelje učenika posebno je zaintrigirala pjesma “Gospa Međugorska” za čije stihove tvrde da nisu primjereni tom uzrastu.

Cijela zbirka, osim izrazito religijskog karaktera, odiše nacionalističkim nabojem.

“Hrvatski je narod najugroženiji, najnesretniji na planetu! Blajburg, Jazovka i druge pećine postaje su našeg križnog puta, dio hrvatske realnosti. U hercegovačkim, istarskim i ličkim jamama još se urlik vrti, leleče jeka očajničkog padanja. U carstvu bezumne podivljale smrti pod zastavom pobjednika slavile su se laži i padanja”, jedna je od strofa.

U sljedećoj strofi govori se o paranju dječjih utroba, kopanju očiju, sakaćenju genitalija, čupanju “hrvatskih jezika”…

Iz resornog ministarstva su poručili da se navedeni naslov ne nalazi na popisu lektire u okviru plana i programa za predmet Hrvatski jezik, te da će ovakve teme, sa uvođenjem pilot-projekta reforme programa biti sistemski rješavane.

Izvor: http://www.srna.rs/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.