RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Plenković: Vodoinstalater koji se vrati iz Njemačke mogao bi dobiti 200.000 kuna

Premijer Andrej Plenković komentarisao je danas mjeru za povratnike kojom će im davati podsticaje da se vrate u Hrvatsku ako su otišli u neku od zemalja EU.

Radi se o podsticajima za samozapošljavanje u iznosu od 150.000 ili 110.000 kuna, zavisno od industrije plus dodatnih 50.000 ako se neko vraća iz EU, odnosno 25.000 kuna ako se radi o preseljenju unutar zemlje u manje razvijeno područje, piše Index.hr

Plenković misli da bi mogli privući i visokoobrazovane

Plenkovića su pitali misli li da može tom mjerom privući visokoobrazovani kadar koji radi vani, ima dobru platu, daleko veću nego što bi imali u Hrvatskoj, i u budućnosti dobru mirovinu…

“Zašto ne? Što je bitno? Što su mjere za zapošljavanje? To su mjere koje pomažu da netko stane na noge. Mjera koje se zove ‘Biram Hrvatsku’ je nadgradnja mjere za samozapošljavanje, trenutno imate režim da dobijete 130.000 kuna, predstavite plan, u HZZ-u ga odobre i dobijete novac. Oko 85 posto korisnika sa svojim poslovnim planom, stali su na noge, i dalje rade, samostalno, stali su na noge.

Ovom idejom mi želimo dignuti taj prag sa 130.000 do maksimalno 150.000 kuna plus 50.000 za one koji su bili u zadnje dvije godine najmanje jednu godinu zaposleni u nekim članicama EU i žele se vratiti.

Netko tko danas u Njemačkoj radi kao vodoinstalater, stekao je znanje, možda računa na veze s domovinom, ima tu prijatelje, obitelj, možda bi želio svoje znanje koje je tamo stekao primijeniti u Hrvatskoj, ako se prijavi na mjeru, ako mu poslovni plan bude odobren može dobiti maksimalno do 200.000 kuna”, opisao je Plenković.

Plenković vjeruje da bi se vratilo do 4.500  ljudi

“Prema analizama koje su dosad rađene, vjerujemo da bi 4.000 do 4.500 ljudi moglo koristiti mjeru. Sutra ćemo na vladi reći više o tome, donijeti zaključak i idući tjedan to ide u HZZ. Za to ćemo izdvojiti 1,2 milijardu kuna iduće godine”, rekao je Plenković.

“To su poticajne mjere nekome tko ima problem odmah sam stati na noge, ovo je inicijalni puš, koji daje nekom motiv za povratak i financijska sredstva. Dajemo šansu onima koji su otišli u članicu EU da pronađu motiv, želju, nišu da se vrate”, rekao je Plenković novinarima u Rugvici.

“Ovo je iskorak onima koji se žele vratiti, i svi koji imaju dobar poslovni plan imaju šansu”, dodao je.

“U varijanti da ljude žele ići živjeti na Baniju, u Dalmatinsku zagoru, i slično uz mjeru za samozapošljavanje dobit će i 25.000 kuna. U gradovima žive u manjim stanovima i normalno da imaju i manje djece”, napomenuo je Plenković.

Izvor: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Hrvatskoj novi rekord broja zaraženih – 1131 novi slučaj

Radio Brčko

У Хрватској потврђена два случаја заразе омикрон сојем вируса корона

Radio Brčko

Epicentar zemljotresa u Hrvatskoj bio je 46 kilometara od Zagreba, kod Petrinje

Radio Brčko