RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Plenković za sutra najavio nove mjere u borbi protiv virusa korona

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je da će Štab sutra objaviti nove mjere u borbi protiv virusa korona, ukazujući da je potrebno dodatno smanjiti mobilnost i druženja svesti na minimum kako bi zemlja u januar ušla sa boljom epidemiološkom situacijom.

On je poručio da strategija koja bi se oslanjala samo na stroga ograničenja i zatvaranja nije nikakva strategija, ali da je potrebno formalnim ograničenjima obuzdati širenje epidemije.

Plenković je ukazao da je ključno smanjiti druženja jer se time prekida lanac prenošenja virusa.

“Veliki brojevi koje imamo pokazuju da se toga ne pridržavamo dovoljno. Kako bismo svi bili puno disciplinovaniji, važno je da damo svoj doprinos. Mi bismo na taj način mogli da postupno popuštamo mjere, otvaramo ugostiteljske objekte i normalno živimo”, rekao je Plenković na današnjoj sjednici Vlade.

On je naveo da su naručili 5,6 miliona doza vakcina od raznih proizvođača, a prve se očekuju u januaru, nakon odobrenja Evropske agencije za lijekove.

“Vlada će naredne sedmice usvojiti plan vakcinisanja koji priprema Hrvatski zavod za javno zdravlje u saradnji sa Ministarstvom zdravstva. Vakcinacija će biti besplatna i na dobrovoljnoj bazi, ali biće efikasna samo ako bude vakcinisan dovoljan broj ljudi, zbog čega će biti sprovedena kampanja informisanja javnosti”, rekao je Plenković.

On je ukazao da, uvažavajući ličnne slobode, svi moraju biti svjesni da su članovi iste zajednice i da prema drugima imaju određenu odgovornost, prenose hrvatski mediji.

“Rekli smo da nećemo imati policijski čas i tvrdi lokdaun /zatvaranje/ i pri tome stojimo”, naglasio je Plenković i podsjetio da su obezbijeđena sredstva za ekonomski oporavak nakon pandemije.

Foto: https://vlada.gov.hr

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sarajevo: Omogućeno saopćavanje rezultata na koronavirus putem Viber aplikacije

Radio Brčko

Korona nije omela trend rasta stanogradnje u BiH

Radio Brčko

U Brčkom danas nema novozaraženih virusom korona

Radio Brčko