RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Region: Sarajevo i Beograd među prvih pet gradova sa najzagađenijim vazduhom

Beograd i Sarajevo jutros su među prvih pet gradova u svijetu sa najzagađenijim vazduhom, podaci su sajta “Ajkjuer” /IQair/.
Najzagađeniji grad jutros u 8.00 časova bio je Lahor u Pakistanu, sa indeksom zagađenosti 226, slijedi Delhi u Indiji sa indeksom 201, Sarajevo sa 176, Beograd sa 170.

Indeks zagađenosti vazduha u Sarajevu od 176, sa koncentracijom PM 2,5 čestica je 17,8 puta većom od preporuke Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/.

Ovog jutra Beograd nije i najzagađeniji grad u Srbiji, jer su od njega zagađeniji Leskovac sa indeksom 185, Čačak 178 i Novi Sad 176, a vazduh je zagađen i u Užicu, Valjevu i Pančevu.

Prema najavama meteorologa, u Beogradu se uskoro očekuje košava, koja će očistiti vazduh u prestonici.

Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, navodi se da prema preporuci stručnjaka, u slučaju jako zagađenog vazduha, treba skratiti dužinu i intenzitet napornih aktivnosti.

Osjetljivim kategorijama stanovništva savjetuje se da vježbanje obave u zatvorenom prostoru.

Ne treba otvarati prozore kada je kvalitet vazduha ocijenjen sa “zagađen” ili “jako zagađen”.

Koncentracija zagađujućih materija je najveća u periodu sezone grijanja, u večernjim, noćnim i jutarnjim časovima.

Prostorije je poželjno provjetriti nekoliko puta u toku dana, i za to birati periode kada je očekivano koncentracija zagađujućih materija najniža, a to je između 11.00 i 15.00 časova.

Hirurške maske, kako se navodi, ne mogu spriječiti prodiranje zagađujućih čestica, ali pomažu u smanjenju iritacije disajnih puteva.

Indeks zagađenosti vazduha formira se na osnovu ispitivanja koncentracije šest glavnih zagađivača: PM-2,5 čestica, PM-10 čestica, ugljen-monoksida, sumpor-dioksida, azot-dioksida i ozona u nivou zemlje.

PM čestice od 2,5 mikrona su najopasnije jer su najmanje. One nastaju sagorevanjem fosilnih goriva – auspusi automobila, grijanje na drva i ugalj, lako prodiru u tijelo i, ukoliko se natalože, mogu izazvati kardiovaskularne probleme i probleme disajnih organa.

srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Otkazan javni doček Nove godine u Sarajevu

Radio Brčko

Svjetski sajam nauke, inovacija i kreacija 28. i 29. maja u Sarajevu

Radio Brčko

У Сарајево сутра стиже 30 респиратора које донирају НАТО и Мађарска

Radio Brčko