RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Šalenberg predstavlja grupu za ubrzano pristupanje regiona Uniji

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg predstaviće sutra grupu “Prijatelji zapadnog Balkana”, koju će činiti sedam članica EU koje žele da se ubrza pristup zemalja regiona Uniji, saopštilo je Ministarstrvo spoljnih poslova Austrije.

U saopštenju se navodi da će Šalenberg novu grupu predstaviti tokom Evropskog foruma u Vahauu, u Donjoj Austriji.

Iz Ministarstva je precizirano da će grupu “Prijatelji zapadnog Balkana” činiti Austrija, Grčka, Italija, Hrvatska, Slovačka, Slovenija i Češka, te da su te zemlje riješene da preduzmu odlučne korake.

U saopštenju se ističe da EU mora “konačno da odlučno krene u proces proširenja u jugoistočnoj Evropi”, javila je austrijska novinska agencija APA.

“Uz ispravnu usredsređenost na Ukrajinu, EU ne smije da izgubi iz vida zemlje jugoistočne Evrope”, napominje se u saopštenju.

Šalenberg je na sutrašnji forum pozvao ministre spoljnih poslova Slovačke, Češke i Hrvatske, Miroslava Vlačkovskog, Jana Lipavskog i Gordana Grlića Radmana, a potvrđeno je i prisustvo specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, kao i ključnih članova civilnog društva i dijaspore Bosne i Hercegovine u Austriji, prenio je portal “Euraktiv”.

Ministarstvo dodaje da cilj ministara spoljnih poslova da podrže deklaraciju potpisanu u Getvigu 2011. godine, koja naglašava potrebu za snažnijom evropskom integracijom zapadnog Balkana i “postepenom, ali ubrzanom integracijom” prije punog pristupanja EU.

Inicijativa Austrije za osnivanje nove grupe dolazi u vrijeme kada su se lideri EU i zemalja regiona osvrnuli na obećanja o brzom pridruživanju zemalja Balkana na samitu EU – zapadni Balkan u Solunu 2003. godine, pošto je u juče obilježena 20. godišnjica tog samita.

Foto: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.