RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Centralna banka projektovala: Manja inflacija, ali rast BDP-a u odnosu na prošlo godinu

Centralna banka BiH projektovala je ukupnu inflaciju za ovu godinu na 7,7 odsto, a rast realnog BDP-a na 1,6 odsto.

Iz Centralne banke navode da inflatorni pritisci slabe, ali da ekonomska aktivnost u prvoj polovini godine nastavlja da usporava rast.

“Naša trenutna procjena ukupne inflacije za prvo polugodište iznosi 9,7 odsto, a za devet mjeseci 8,1 odsto”, saopšteno je iz Centralne banke.

U saopštenju se navodi da je temeljna inflacija dostigla svoj vrhunac početkom drugog kvartala, ali da najznačajniji inflatorni pritisci u projekcijskom periodu dolaze iz domaće ekonomije.

Trenutna procjena temeljne inflacije za prvo polugodište iznosi šest odsto, a za devet mjeseci 5,6 odsto.

Iz Centralne banke navode da se očekuje usporavanje rasta realnog BDP-a u prvom polugodištu ove godine, ali ne i recesija.

“Preliminarna procjena rasta realnog BDP-a za prvo polugodište iznosi 1,1 odsto”, navodi se u saopštenju.

Trenutno preovladavajući, umjereni rizici za brze procjene su takvi da postoji vjerovatnoća korekcija procjene inflacije naviše u narednim periodima, a rasta realnog BDP-a naniže.

Neizvjesnosti vezane za domaće troškove, prvenstveno cijenu rada, te cijene roba i usluga koje su tradicionalno subvencionirane, ali i šokove na međunarodnim tržištima hrane i energenata, čine umjerenim rizik od korekcija brzih procjena inflacija naviše u narednim periodima.

Procjene ukupne inflacije za drugi kvartal trenutno iznosi 7,2 odsto, a za prvo polugodište 9,7 odsto.

Zvanični statistički podaci reportiraju ukupnu inflaciju od 11,2 odsto za prva četiri mjeseca tekuće godine.

Prva preliminarna procjena ukupne inflacije za treći kvartal trenutno iznosi 5,1 odsto, a za devet mjeseci 8,1 odsto.

Brze procjene ukupne inflacije su konzistentne sa majskim krugom srednjoročnih makroekonomskih projekcija, u kojima je Centralna banka projektovala ukupnu inflaciju za ovu godinu na 7,7 odsto.

“Naše procjene ekonomske aktivnosti konzistentne su sa majskim krugom srednjoročnih makroekonomskih projekcija u kojima smo projektovali rast realnog BDP-a za ovu godinu na 1,6 odsto”, navodi se u saopštenju.

Sljedeći krug brzih procjena jačine ekonomske aktivnosti, te ukupne i temeljne inflacije planiran je za drugu polovinu septembra.

Izvor: BHRT (E.D.)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Inflacija u BiH u septembru 17,3 posto na godišnjem nivou

Radio Brčko

Decembarske cijene niže za 0,6 odsto, godišnja inflacija 14,8 odsto

Radio Brčko

Сви производи у БиХ драстично поскупјели за мање од годину дана

Radio Brčko