RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Шешељ: Могу ме испоручити у Хаг само везаног у кавезу

Лидер Српске радикалне странке /СРС/ Војислав Шешељ рекао је да данас неће присуствовати жалбеном претресу пред судом у Хагу и да га тај трибунал више не интересује, нагласивши да Србија може да га изручи само у кавезу.

Шешељ каже да добровољно неће отићи у Хаг, а да је на властима у Београду да га изруче или одбију да то учине уколико то суд у Хагу од њих затражи.

“Могу ме испоручити само везаног у кавезу”, рекао је Шешељ за телевизију “Пинк” и додао да је одбио и да учествује у претресу путем видео-линка.

Он каже да данашњу расправу о жалби тужилаца на првостепену ослобађајућу пресуду неће ни гледати.

“Немам времена. Уопште ме не интересује. Пресуду ће ми послати поштом и друго ме ништа не интересује”, рекао је Шешељ.

Он каже да суд у Хагу данас може да потврди његову ослобађајућу пресуду или да је обори, али да не може да је преиначи, јер би поступак морао да се води испочетка.

“Да би пресуда пала, тужилац мора да докаже да је дошло до кршење права или да је погрешно утврђено чињенично стање, а он то не може да докаже”, рекао је Шешељ.

Он је указао да је погажено његово право на суђење у разумном року, као и да су му кршена многа друга права.

“Ослобађајућа пресуда не може да промени моје негативно мишљење о Хашком трибуналу који је осудио пуно невиних људи”, поручио је Шешељ.

Шешеља ће по службеној дужности данас пред Трибуналом заступати бранилац која је именован како би се обезбједило да његова процедурална права буду поштована, али не смије да се мијеша у суштину процеса.

Претресно вијеће Хашког трибунала ослободио је 31. марта прошле године Шешеља кривице за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ од 1991. до 1993. године.

Тужилаштво је 2. маја 2016. године поднијело своју најаву жалбе на првостепену пресуду Механизму за међународне кривичне трибунале, који је насљедник Хашког трибунала.

Извор: http://www.srna.rs/

Foto: FP

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!