RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Slovenija ulaže milijarde eura u obnovu nakon poplava

Slovenska vlada namjerava uložiti oko sedam milijardi eura u obnovu nakon razornih poplava koje su pogodile tu zemlju prije gotovo mjesec dana, rekao je premijer Robert Golob u četvrtak u parlamentu u Ljubljani.

Šteta bi, prema trenutnoj procjeni, trebala iznositi 4,7 milijardi eura, dodao je, prenosi Hina.

Obilne kiše uzrokovale su izlijevanje rijeka i drugih vodenih površina početkom kolovoza, osobito u sjevernoj i središnjoj Sloveniji. Poplave i odroni uzrokovali su ogromne štete.

Sela su evakuirana, ceste i željezničke pruge bile su pod vodom, stotine mostova odnijele su bujice, mnoštvo tvrtki je uništeno.

Obnova se neće ograničiti samo na restauraciju prethodnog stanja, već će cilj biti bolja zaštita od budućih prirodnih katastrofa. Želimo postići veću otpornost u slučaju ovakvih događaja, rekao je Golob.

EU je Sloveniji obećala 400 milijuna eura iz svog fonda solidarnosti. Osim toga, zemlja bi također mogla povući novac iz drugih fondova EU-a na koje ima pravo za obnovu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.