RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Srbija: Mladi piju dvostruko više alkohola nego njihovi vršnjaci u Europi

Mladi u Srbiji prvo alkoholno piće popiju s 13 godina, a svaki deseti liječeni alkoholičar ima manje od 30 godina.

Srbija se nalazi na četvrtom mjestu u Europi po potrošnji alkohola. Prosječno, godišnje, jedan građanin te zemlje popije 11 litara alkohola, dok je svjetski prosjek šest litara.

Pedagog iz Specijalne bolnice za bolesti ovisnosti Dragoljub Jovanović kazao je za RTS kako djeca u prvi kontakt s alkoholom uglavnom dolaze s 13 godina.

Navodi da pacijenti često kažu da su prvi put alkohol popili sa svojim roditeljima u kući te da postoje tri faktora u razvoju alkoholizma – sama supstanca, osoba s njenim individualnim karakteristikama i okruženje.

Prema istraživanju, 84 posto studenata nakon jednog ili dva pića poželjelo je i treće, a njih 48 posto koristi alkohol za “razbijanje” treme.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Посланици бирају предсједника Скупштине Србије и седам потпредсједника

Radio Brčko

Srbija našla rješenje za kredite u švajcarskim francima

Radio Brčko

Uprkos koronavirusu u Srbiji više otvorenih nego zatvorenih firmi

Radio Brčko