RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Starija gospođa iz Hrvatske povjerovala lopovu da je inspektor, dala mu skoro 90.000 maraka

Skoro 90 tisuća maraka ukrao je starijoj ženi u Dubrovniku nepoznati prevarant kojeg je pustila u kuću i dala mu novac podignut u banci nakon što joj se lažno predstavio kao kriminalistički inspektor.

Više osoba je nasamarilo staricu

Dubrovačko-neretvanska policija priopćila je kako je prije dva dana primila kaznenu prijavu žene koja se požalila da ju je na kućni telefon s nepoznatog broja nazvala muška osoba, predstavivši joj se kao kriminalistički inspektor.

Kazao joj je da zove iz jedne poslovne banke gdje je u tijeku provjera računa klijenata zbog sumnje da je njen bankovni račun zloupotrijebljen, a zbog čega je potrebno provesti provjere novca.

Prevarant je od nje tražio da, u cilju istrage, s bankovnog računa podigne novac i preda ga osobi koju će on poslati, što je oštećena poslušala i novac u dva navrata podigla s banke, nakon čega ga je predala njoj nepoznatim osobama koje su joj došle na kućnu adresu.

Policija: Budite oprezni!

Zbog ovoga i učestalih sličnih slučajeva, u kojima su žrtve uglavnom stariji ljudi, iz policije ponovno građanima skreću pozornost da budu posebno oprezni kada ih telefonski kontaktiraju osobe koje se predstavljaju kao djelatnici policije ili banke te u razgovoru od njih traže novac ili neke osobne i bankovne podatke.

“Djelatnici banke službene radnje obavljaju isključivo u svojim poslovnicama, a policijski službenici se dolaskom na kućnu adresu legitimiraju službenom iskaznicom i ukoliko imaju potrebu izuzeti neki predmet, za to izdaju službene potvrde o oduzimanju predmeta”, poručuju iz policije.

Stoga građanima savjetuju da budu oprezni i sumnjičavi te da nakon zaprimanja ovakvih i sličnih poziva pozovu policiju, kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjevi nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao službene.

Posebno mole osobe koje se brinu o osobama starije životne dobi da ih upute o ovim pojavnim oblicima prevara, s obzirom na to da je iskustvo pokazalo kako počinitelji ovih kaznenih djela koriste stariju dob osoba, njihovu dobronamjernost i nepažnju kako bi od njih na razne načine otuđile novac.

Izvor: www.index.hr

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Najpopularnija destinacija svijeta je Dubai, Dubrovnik na listi lokacija “u trendu”

Radio Brčko

U Zagrebu kopao kanale i krao kablove iz zemlje te djeci otimao lančiće. Uhićen je

Radio Brčko

Dubrovnik: U porodičnom stanu pronađena tri beživotna tijela i jedna ranjena osoba

Radio Brčko