RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Suradnja Hrvatske i BiH u zaštiti od katastrofa

O suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa te aktivnostima u razvoju sustava civilne zaštite bilo je riječi na sastanku izaslanstva Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u ponedjeljak u Dubrovniku.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut podsjetio je tom prilikom kako je suradnja dviju država formalizirana sporazumom 2001. godine, a okrunjena kroz europski projekt IPA 2.

“Proveli smo edukaciju i osposobljavanje institucija i snaga BiH kako bi bili spremni za ulazak u Mehanizam za civilnu zaštitu EU, što se dogodilo prije mjesec dana. Održali smo oko 80 raznih događaja, od edukacija do vježbi za zaštitu i spašavanje u slučajevima kriza i katastrofa”, rekao je Trut i dodao kako se suradnja iskazala i ovog ljeta pri gašenju požara kod Blidinja, gdje su pomagali hrvatski kanaderi i helikopteri.

Pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Samir Agić istaknuo je zahvalnost hrvatskim institucijama, a posebno Ravnateljstvu civilne zaštite.

“U petnaest godina suradnje Republika Hrvatska je uvijek bila uz BiH, kao partner i uzor čijim stopama idemo. Nama je jako mnogo donio Mehanizam za civilnu zaštitu EU, koji je Hrvatska provela u BiH. Poslije toga je BiH potpisala članstvo u Mehanizmu i dobila pristup svim zemljama EU za ravnopravan razgovor”, poručio je Agić.

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a u utorak će se na okruglom stolu „Ulaganje u smanjenje rizika od katastrofa u jugoistočnoj Europi” okupiti čelnici institucija za civilnu zaštitu iz država članica Inicijative za spremnost i prevenciju u katastrofama za jugoistočnu Europu (DPPI SEE) te direktor regionalnog Ureda UN-a za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR) za Europu i središnju Aziju, kao i predstavnici Europske komisije, Svjetske banke i Programa za razvoj UN.

Dio je to trodnevnog događanja s ciljem razmjene iskustava i prepoznavanja prijedloga i rješenja za potporu većih ulaganja u otpornost, u skladu s temeljnim globalnim dokumentom za smanjenje rizika od katastrofa – Sendai okvirom za smanjenje rizika od katastrofa 2015.-2030.

Ovo događanje ujedno je i doprinos Programu upravljanja u katastrofama – DMTP 2022. tijekom ovogodišnjeg hrvatskog predsjedanja Inicijativom za pripravnost i prevenciju u katastrofama za JI Europu, a odvija se u listopadu kada se obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa.

Uz okrugli stol, održat će se i trodnevna radionica o ulaganjima u smanjenje rizika od katastrofa, kao i regionalni sastanak predstavnika država članica DPPI SEE, što će obilježiti hrvatsko predsjedanje i skrenuti pozornost na važnu temu ulaganja u smanjenje rizika, prenosi Hina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Zagreb: Oko tisuću sestara na prosvjedu tražilo veće plaće i bolje radne uvjete

Radio Brčko

Za ulazak u Hrvatsku potrebne kovid potvrde

Radio Brčko

Hrvatska: Pokvareni brod se približava kopnu

Radio Brčko