RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Naoružani hrvatski policajci bez dozvole ulaze na područje BiH

U Sarajevu je juče obavljen razgovor savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića s ambasadorom Hrvatske Ivanom Sabolićem, a između ostalog spomenut je i problem “upada naoružanih hrvatskih policajaca na teritoriju BiH”.

Ambasadoru Saboliću je skrenuta pažnja da u rejonu Krajine, službenici MUP-a Republike Hrvatske naoružani ulaze na teritoriju BiH, čime se direktno narušava teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

“Mišljenja smo da ovakve situacije mogu izazvati ne samo nesporazume nego mogu eskalirati u neželjenom pravcu”, kazali su Komšićevi savjetnici.

Nedugo zatim, ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu BiH Dragan Mektić je, u izjavi za medije, rekao da postoje snimci koji potvrđuju takve navode zbog čega je informacija proslijeđena Predsjedništvu BiH koje je nadležno za vanjsku politiku.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić za Klix.ba je rekao da njegova agencija ne posjeduje takve snimke, jer bi u protivnom pokrenuli istragu. On je podsjetio na problem koji trebaju riješiti BiH i Hrvatska, a to je precizno utvrđivanje granice između ove dvije države. Ne postojanje takvog sporazuma i utvrđene granice predstavlja dodatni problem za policijske službenike.

Ranije je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić optužio Hrvatsku da njeni policajci bez dozvole ulaze na područje BiH kako bi sa svoje teritorije izbacili ilegalne migrante i vratili ih u BiH.

Dok se “koplja lome” na podijeli nadležnosti i prebacivanju odgovornosti zbog politike hiljade migranata se nalazi na području sjeverozapada BiH. Njihova namjera je samo jedna – preći u Hrvatsku i krenuti dalje ka zemljama zapadne Evrope. Istovremeno, vlasti u Unsko-sanskom kantonu upozoravaju da pritisak zbog migrantske krize postaje pretežak.

Praksa vraćanja ilegalnih migranata iz Hrvatske u BiH nije ništa novo i provodi se prema nepisanom dogovoru, na isti način kao i što BiH ilegalne migrante vraća u Srbiju ukoliko ih zatekne u pograničnom prostoru.

Podsjetimo da je švajcarska javna televizija objavila je 10-minutni prilog o postupanju hrvatske policije prema migrantima, ali i odgovornosti švajcarskih vlasti za to što Švajcarska kao članica šengenske zone i potpisnica Dablinskog protokola profitira od nezakonite i nasilne politike pushbacka koju provode hrvatski vlasti.

Prema procjenama svjedoka na terenu, Hrvatska dnevno na ilegalan način u BiH protjera u prosjeku 40-50 ljudi, kršeći tako njihova ljudska prava.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Od ponedjeljka obavezne kovid potvrde u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti u Hrvatskoj

Radio Brčko

Hrvatska i Srbija u finalu Evrovizije

Radio Brčko

Izbori za Hrvatski sabor: U BiH bez dojava o nepravilnostima

Radio Brčko