RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

У Београду постављени аутомати за испоручивање хране псима луталицама

У београдској општини Стари град постављена су два рециклажна аутомата која испоручују храну намијењену псима луталицама.

Ове “паметне рециклажне кутије” у замјену за рециклиране пластичне флаше испоручују храну и воду за псе луталице.

Флаше се убацују у отворе који се налазе на врху машине, а посуде за храну и воду за псе луталице налазе се при дну аутомата, саопштено је из хуманитарне организације “28. јун”, која је донатор ових аутомата.

Аутомати су креирани како би подстакли људе да рециклирају, јер ће коришћењем средстава од рециклираних флаша корист имати угрожене уличне животиње, којима је поготово зими свака помоћ у преживљавању добродошла.

Циљ ових аутомата је да се псима луталицама ублаже тешкоће са којима се суочавају током живота на улицама, а истовремено подстичу кориснике да усвоје рециклирање као здраву навику.

Аутомати раде бесплатно, а флаше које ће се рециклирати покривају трошкове хране и воде за уличне псе.

Аутомати су сличне величине као стандардни банкомати, а струјом се напајају помоћу соларних панела који се налазе на њиховој горњој страни, што значи да енергија потребна за рад ових аутомата долази из обновљивих извора.

Они имају и уграђену технологију која пружа аналитичке податке у вези са употребом, али и која прати ниво хране, воде и убаченог рециклажног отпада.

Такође, аутомати се захваљују корисницима на српском и енглеском језику и препричавају занимљивости о општини Стари град.

Ови аутомати су донација хуманитарне организације “28. јун”, која је намијенила 110.000 долара који ће бити утрошени на 10 специјалних пројеката, са циљем обиљежавања деценије успјешног рада ове организације.

Постављање ових аутомата први је реализован од ових десет специјалних пројеката.

Ова хуманитарна организација основана је 2012. године, а у међувремену израсла је у организацију која има чланове широм свијета и препозната је на међународном нивоу.

Добила је и специјални консултативни статус при УН у оквиру Економског и социјалног савјета, а током свог рада на западном Балкану доставила је 235 тона хуманитарне и медицинске помоћи, као и помоћи у случају катастрофа у вриједности од 9,7 милиона долара.

Према процјенама Владе Србије, број паса луталица се посљедњих година удвостручио на чак 15.000, што представља велики проблем за град у коме живи два милиона становника.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Beograd: Posledice nevremena

Vladimir Matijević

Jednostavni i korisni savjeti: Kako biti na dijeti, a da ne osjetite glad

Radio Brčko

Uz zvuke violina i pjesmu “Nedelja”, na vječni počinak danas ispraćen Džej Ramadanovski (Video)

Radio Brčko