Region

U Hrvatskoj svaki dan na bolovanju oko 33.000 ljudi, najavljene kontrole

Građani Hrvatske su prošle godine oborili rekord sa više od 20 miliona dana provedenih na bolovanju, prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZ ZO).

U prosjeku, dnevno je na bolovanju bilo oko 33.000 ljudi, javlja HRT, precizirajući da je lani ostvareno dvadeset miliona i sto hiljada dana bolovanja.

Posmatrano po gradovima, najviše su bolovanja otvarali Riječani, gdje je svaki zaposleni u 2021. na bolovanju prosječno bio 14 dana. Slijede radnici u Zagrebu, Gospiću, Čakovcu…

Sve su to poslodavci i država platili tri milijarde kuna (398,5 miliona evra). Svaki zaposleni u Hrvatskoj je u 2021. godini u prosjeku bio dvije nedjelje na bolovanju.

“Zabrinjavajuće je da je na teret poslodavaca bilo 2,3 miliona dana bolovanja više nego godinu dana prije. Ukupna stopa porasta je bila 13,2 posto na teret poslodavca, a generalno je ta stopa značajno veća, 18,3 posto”, rekla je Milka Kosanović iz Hrvatskog udruženja poslodavaca.

Dodaje da su njhive kontrole pokazale da se bolovanja ne koriste isključivo zbog potrebe.

Poslodavci zato traže brže i strože kontrole, a ministar zdravstva ih najavljuje u sklopu izmjena zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju do kraja godine.

“Predviđa se da će kontrolori moći na licu mjesta tokom kontrole da zaključe bolovanje kod izabranih ljekara, što do sada nije bio slučaj. Takođe, predviđene su i određene vanredne kontrole ako poslodavac ima neku informaciju o zloupotrebi tog instituta”, naglasio je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button