Svijet

Američki Senat podržao brže usvajanje zakona o kontroli oružja

Američki Senat poduzeo je u utorak prvi korak prema donošenju prvog velikog zakona o kontroli oružja u zemlji u desetljećima, potaknut nedavnim masovnim pucnjavama u zemlji.

Senatori su jučer glasali za ubrzavanje usvajanja dvostranačkog paketa mjera za pooštravanje federalnog Zakona o naoružanju, javlja Reuters.

Očekuje se da će Senat ove sedmice glasati o prijedlogu zakona koji je sačinjen od 80 stranica prije nego što ode na ljetnu dvosedmičnu pauzu.

Prijedlog zakona koji je predstavljen u utorak ne ide onoliko daleko koliko su tražili demokrate, uključujući i američkog predsjednika Joea Bidena. Ipak, ako bude usvojen, to bi bila najznačajnija mjera za borbu protiv nasilja oružjem koja će doći iz Kongresa u posljednjih nekoliko godina.

Zakon uključuje odredbe koje bi pomogle državama da donesu mjere sprječavanja da oružje završi u rukama onih za koje se smatra da predstavljaju opasnost za sebe ili druge.

Nakon masovnih pucnjava u prodavnici u New Yorku i teksaškoj osnovnoj školi za koje su vlasti izjavile da su ih počinili tinejdžeri, zakon previđa da produži period provjere eventualnih krivičnih dosijea i mentalnih problema kod kupaca mlađih od 21 godine.

Međutim, ovaj nacrt zakona ne podiže dobnu granicu s 18 na 21 godinu za kupovinu automatskog oružja iako su osobe koje su pucale u Texasu i New Yorku bili 18-godišnjaci koji su koristili automatske puške koje su sami kupili.

S obzirom da je Senat koji se sastoji od 100 mjesta ravnomjerno podjeljen između dvije stranke, za donošenje ovog zakona potrebna je podrška najmanje 10 republikanaca da bi se prevazišle proceduralne prepreke, a četrnaest republikanaca, je uz svih 50 demokrata podržalo ubrzanje izjašnjavanja o ovom prijedlogu.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button