Region

У Словенији од данас на снази нове рестриктивне епидемиолошке мјере

Од данас су у Словенији на снази нове рестриктивне мјере које је донијела Влада ради ограничења наглог ширења вируса корона.

Нове мјере укључују скраћење радног времена локала и забрану окупљања, осим за чланове истог домаћинства, али не и закључавање.

Старосна граница за особе које морају да имају ПВТ потврде /прележао, вакцинисан, тестиран/ спушта се са досадашњих 15 на 12 година, а ковид потврде сматраће се валидним само уз лична документа.

На уласку у продавнице мора бити назначено колико највише људи може да уђе у исто вријеме, платнене маске више неће моћи да се користе, већ само хируршке или типске ФФП2, објавила је Влада Словеније.

Радно вријеме угоститељских објеката је од 5.00 до 22.00 часа, уз правило да гости буду на прописаној дистанци.

До даљег се затварају сви ноћни клубови и дискотеке, на јавним културним и спортским догађајима посјетиоци морају да сједе на одговарајућој раздаљини, а ПВТ потврде и маске обавезни су и за присуство вјерским обредима.

Влада Словеније није се одлучила за онлајн наставу у школама, али је одредила да од 15. новембра ученици умјесто два пута недјељно, као до сада, морају да буду тестирани на вирус корона три пута.

Министар здравства Јанез Поклукар рекао је послије сједнице да је стање у здравству алармантно и да вјерују да ће мјере које су донијели имати брз учинак на епидемију.

“Наредне седмице биће тешке и здравство ће бити на искушењу. Једина права учинковита мјера у садашњој ситуацији може бити вакцинација”, нагласио је Поклукар на конференцији за новинаре.

Директор Националног Института за јавно здравство Милан Крек сматра да је затварање јавног живота озбиљна ствар и да су зато тражили нове начине и мјере, тражећи од људи да их размотре и спроведу, јер ће једино тако избјећи гашење друштва.

Из здравственог система су навели да су болнички капацитети на ивици издржљивости.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button