Region

U Sofiji potvrda novog akcionog plana za zapadni Balkan

Na današnjem sastanku lidera zemalja zapadnog Balkana i EU u Sofiji trebao bi da bude usvojen plan za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.
Evropska komisija saopštila je da će regionalna ekonomska zajednica donijeti značajnu korist kompanijama i građanima.

Planom bi trebalo da se smanje prekogranične bankarske naknade, uklone trgovinske prepreke, koordiniše politika ulaganja, priznaju profesionalne kvalifikacije širom regiona i da se promoviše elektronska trgovina.

Osim lidera iz regiona, na samitu se očekuje i učešće komesara za spoljne poslove i bezbjednosti EU Žosepa Borelja i evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

Savjet ministara usvojio je sinoć, na prijedlog predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, informaciju o održavanju samita u Sofiji, koju prati šest dokumenata kojima se jača saradnja na zapadnom Balkanu i daje nova dimenzija u odnosima regiona i EU, pod okriljem berlinskog procesa.

Među dokumentima koji u fokus stavljaju razvoj ekonomije i jačanje međusobne saradnje u regionu su Deklaracija o zajedničkom regionalnom tržištu i Akcioni plan za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta 2021-2024. godine, te Deklaracija partnera sa zapadnog Balkana u vezi sa Zelenom agendom.

Na Samitu će biti razgovarano i o zaključcima ranije održanih sastanaka ministara zdravlja i unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa, kao i zaključcima ministarskog sastanka o integraciji Roma.

Prihvatanje ovih dokumenata donijeće brojne benefite zemljama regiona i ubrzati ispunjavanje obaveza u procesu pristupanja EU.

Zadužuju se svi nadležni nivoi vlasti u BiH da se, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, uključe u punom kapacitetu i daju doprinos aktivnostima koje proizilaze iz berlinskog procesa.

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Majlinda Bregu kaže da zajedničko regionalno tržište nije nova ideja.

“To je odličan plan zasnovan na četiri slobode, isto kao i jedinstveno tržište EU, i potpomognut digitalnim, inovacionim, industrijskim i investicionim segmentima. Ponosni smo što smo težak teret ovog procesa iznijeli zajedno sa Generalnom direkcijom Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, regionalnim organizacijama, međunarodnim finansijskim institucijama i dugim partnerima”, navela je Bregu.

Najavljeno je da će Bregu na samitu govoriti na otvaranju zvaničkog dijela sastanka, zajedno sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel i evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

Sastanak u Sofiji biće održan u okviru berlinskog procesa koji je započet još 2014. godine, na inicijativu njemačkog kancelara Angele Merkel.

Cilj procesa jeste da se postigne zajednički sporazum o jačanju regionalne saradnje na zapadnom Balkanu i da se riješe otvorena pitanja u regionu.

Berlinski proces, osim šest zapadnoevropskih partnera obuhvata i Austriju, NJemačku, Francusku, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Poljsku i Bugarsku.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!