RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Убједљива побједа Александра Вучића, предсједника Србије, у првом кругу: Србија неће мијењати курс према БиХ и региону

Foto: Tanjug

Убједљива побједа Александра Вучића, предсједника Србије, у првом кругу за наредног предсједника те земље значиће наставак регионалне политике коју је до сада промовисала та земља, сматрају аналитичари.

Иако је било и критика према Вучићу од стране неких политичара из Сарајева и са Косова, већина међународних званичника, али и регионалних политичара сматра да ће та политика значити јачање стабилности региона, посебно имајући у виду спремност ЕУ да појача подршку у прикључивању ових земаља ЕУ.

Иако је Вучић у свом првом говору након побједе рекао да Србија неће мијењати свој однос према пријатељским земљама, што се засигурно односи на Русију, у наставку говора је нагласио да је Србија скренула сувише удесно и да је потребно водити мудру политику како Србија не би била изложена великим опасностима. Вучић је у свом говору помирљиво говорио према свом највећем политичком ривалу Драгану Ђиласу, једном од лидера опозиције, који је био изложен бројним нападима медија за које се сматра да су склони Вучићу. Вучић је у протеклих мјесец дана водио важне разговоре с високом европским званичницима, међу којима је била и Аналена Бербок, нова министарка спољних послова Њемачке, а аналитичари сматрају да је од Вучића тражено да настави радити на демократизацији србијанског друштва.

Такође, аналитичари у Београду су након избора указали на то да ће посебно занимљиво бити пратити судбину Ивице Дачића, предсједника СПС, за којег истичу да је политичар у Србији који има најближе везе с Москвом, иако је и Вучић близак тој земљи.

Милош Шолаја, професор на Факултету политичких наука у Бањалуци, сматра да ће побједа Вучића и улазак десно оријентисане опозиције у парламент олакшати маневрисање у односима између Запада и Русије, а посебно кад је у питању Косово.

“И европска политичка сцена иде доста национално и након пандемије и сад након руске интервенције. То и улазак те десне опозиције у парламент помажу му у каснијим борбама које долазе за одређене политике”, рекао је Шолаја за “Независне новине”.

Што се тиче Русије, процијенио је да ће Вучић покушати да плива између глобалних суперсила и на Истоку и на Западу.

“И даље ће настојати кретати се ка европским интеграцијама, а Русију ће покушати искористити за што више послова, с обзиром на то да је Русији сада смањен простор за пословање и инвестиције”, истакао је Шолаја.

Што се тиче региона и БиХ, Шолаја оцјењује да Вучићу одговара мир и стабилност у региону да би спровео своје политике те да треба очекивати да ће настојати да његује добре односе са Сарајевом, уз посебан акцент на Републику Српску, из које је, како истиче Шолаја, добио много гласова, не само у самој БиХ, већ и у Србији од људи који су везани за овај простор.

Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, рекао је да је Вучићевом побједом потврђена неприкосновена воља народа да га Вучић води путем мира, стабилности, просперитета и економског развоја. Изразио је наду да ће предсједник Србије наставити пут који је започео и да ће у предстојећим годинама остати гарант мира и стабилности цијелог српског народа у ова изазовна времена.

“Сваки успјех Србије гледамо и као успјех РС, јер само заједничким радом и сарадњом можемо се надати новим побједама и новим пројектима”, истакао је.

Жељка Цвијановић, предсједница РС, у честитки је изразила увјерење да ће Србија наставити путем развоја и постићи нове изузетне и значајне успјехе.

“У име грађана РС и у своје име, упућујем Вам искрене честитке на поновном избору за предсједника Србије те оствареним резултатима СНС-а на парламентарним и локалним изборима”, наводи се у честитки.

Цвијановићева је истакла да Вучићева историјска и импресивна побједа представља резултат успјешне и мудре политике коју води.

“Сваки успјех Србије је, уједно, и успјех Републике Српске, и зато су наша срца данас пуна радости због Ваше побједе. Више од свега, радосни смо што је изборни дан протекао у демократском духу и као истински празник демократије, исказујући политичку зрелост цјелокупног српског друштва”, навео је Радован Вишковић, премијер РС, у честитки упућеној Вучићу, док Драган Човић, предсједник ХЏ-а, вјерује како ћемо нашу досадашњу добру сарадњу, пријатељство и трајну везу наших домовина, БиХ и Србије, још више продубити и учврстити на добробит свих наших народа.

“Држим како ћете поновно указано снажно повијесно повјерење грађана Србије одговорно искористити и да ће остварени резултат креирати још један снажан мандат за успјешне политичке кораке Вас и Ваше странке”, написао је Човић у честитки упућеној Вучићу.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић честитао је Вучићу побједу на изборима и пожелио му добро здравље у наставку политике која је све уздигла и ојачала.

Стевандић је честитке упутио у своје, али и у име чланова Уједињене Српске, који су се потрудили да јавно покажу своју подршку и допринесу миру и безбједности коју је Вучић успио да обезбиједи, како грађанима Србије тако и Републике Српске и другим припадницима српског, али и других народа у региону.

(nezavisne.com)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Vučić: Srbija spremna na dijalog ukoliko Priština ukine takse

Radio Brčko

Vučić najavio da će svi cijepljeni građani dobiti po oko 50 maraka

Radio Brčko

Вучић: Нећу се извињавати онима који су убијали стотине хиљада Срба

Radio Brčko