RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
RegionSvijet

Удуплан број миграната на путу са Балкана у ЕУ

Надлежне службе у Словенији регистровале су више илегалних прелазака границе ове године, а Министарство унутрашњих послова припрема стратегију миграције. Међу мигрантима у илегалним преласцима доминирају држављани Афганистана, Бангладеша и Пакистана.

Словеначка војска уклонила је километар жичане ограде на граници. Полиција не очекује да ће због тога порасти илегалне миграције. Ове године их је много више него прошле године, када су због пандемије биле затворене границе.

Наиме, словеначка полиција је ове године обрадила око 8.200 странаца који су илегално прешли границу, рекао је Томаж Павчек, представник сектора граничне полиције Управе униформисане полиције.

Превладавају држављани Афганистана, Бангладеша и Пакистана, али међу њима је све више држављана Кубе, Индије и Бурундија.

“Ријеч је о земљама чијим грађанима није потребна виза за улазак у Србију”, објаснио је Павчек.

Према ријечима Павчека, 90 посто њих је током поступка изразило намјеру да поднесе захтјев за међународну заштиту, па су одведени у азил.

“Међутим, открили смо да након неколико дана или чак сати они иду у земље одредишта”, додао је Павчек.

Број илегалних прелазака повећан је за 80 посто у односу на прошлу годину. Прошле године је кретање између држава било веома отежано због пандемије, многи транспорти су отказани, а људи су остали код куће. У односу на 2019. и 2020. годину, број илегалних прелазака већи је за мање од 10 посто.

У илегалним прелазима су активне и криминалне групе и појединци који помажу странцима да илегално пређу границу.

“У првих седам мјесеци превенирали смо и ухапсили 130 особа осумњичених за ова кривична дјела. Међу њима је 30 различитих националности, а већина су држављани Србије”, рекао је представник граничне полиције.

Упркос повећању броја илегалних прелазака, према његовим ријечима, словеначка полиција не уочава повећан проблем општег криминала, за који би осумњичени били странци који илегално уђу у земљу.

“Ови подаци стога потврђују да миграције не треба схватити као пријетњу“, истакла је Симона Завратник из Кабинета министра унутрашњих послова.

Нагласила је да је миграција константа људских друштава, глобализација је отворила многе путеве и самим тим миграције су постале сложеније.

“Зато им се морамо другачије обраћати. У министарству смо формирали стручно тијело на три принципа – осигурање сигурности, инклузије и солидарности”, навела је Завратник.

До сада су већ имали неколико састанака са различитим заинтересованим странама, укључујући и начелнике општина дуж границе. У МУП-у се припрема свеобухватна стратегија миграције. Најавила је конкретне кораке до краја године.

“Ми ћемо се бавити различитим облицима миграната, тражилаца азила или привремене заштите. Нећемо никога сврставати у ‘мање или више попут нас’. Темељ су људска права”, нагласила је Завратник.

Шеф полиције Боштјан Линдав рекао је да је полиција способна да контролише границу и када се скине ограда. Додао је да прилив нових људи у земљу протеклих година није угрозио сигурност.

“Полиција се бави појединачним случајевима злочина и прекршаја који се односе на мигранте, али ако гледамо на злочине са најгорим посљедицама, жртве су најчешће у неким родбинским везама или добрим познанствима“, истакао је Линдав.

Извор: Н1

Фото: Н1

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

EU privremeno obustavlja razgovore s Turskom

Radio Brčko

Lukač: Migranstka kriza se neće uskoro završiti

Radio Brčko

Tijelo migranta pronađeno na obali Drine kod Zvornika

Radio Brčko