BiH

Službenici MUP-a TK samo u avgustu pronašli i evidentirali 2.699 migranata

Službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u avgustu su pronašli i evidentirali 2.699 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil, navedeno je u informaciji o aktuelnoj situaciji u vezi sa migrantima, koju je na današnjoj sjednici usvojila Vlada ovog kantona.

U informaciji je navedeno da je najveći broj migranata došao iz Pakistana, odnosno 1.039, Avganistana 610, Maroka 372, Bangladeša 297, Sirije 82, Irana 71, Alžira 68, Libije 59, Iraka 29, Turske 23, Palestine 17, Indije devet, Tunisa sedam, Zapadne Sahare pet, Eritreje tri, te Filipina, Sudana i Senegala po jedan migrant.

U avgustu su evidentirana i 34 sigurnosno interesantna događaja u kojima su učestvovali migranti.

Od toga, četiri događaja rezultirala su podnošenjem izvještaja o učinjenom krivičnom djelu i to za jedno djelo teške krađe, dva krivična djela krađe i jedno krivično djelo narušavanja nepovredivosti doma.

Pripadnici Policijske uprave i Policijske stanice Kalesija u avgustu su pružili asistenciju službenicima Službe za poslove sa strancima BiH, u sprovođenju planskih aktivnosti prema stranim državljanima.

U navedenim aktivnostima pronađeni migranti su transportovani do Terenskog centra Tuzla, odnosno do prihvatnog centra u Sarajevu.

Ovom prilikom pregledano je oko 250 migranata, te je doneseno 55 rješenja o protjerivanju i 55 rješenja o stavljanju pod nadzor.

U tri navrata izvršena je kontrola vozila za koje su postojale sumnje da vrše nezakonit prevoz migranata, nakon čega je nastavljeno preduzimanje drugih mjera i radnji radi utvrđivanja postojanja elemenata krivičnog djela krijumčarenje ljudi, navedno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.

Foto: Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button