RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Zabranjeni pesticid, opasan po djecu, otkriven u mandarinama u Hrvatskoj

Evropski sistem za praćenje bezbjednosti hrane upozorio je na prisutnost zabranjenog pesticida u mandarinama uzgojenim u Hrvatskoj.

Pesticid klorpirifos, koji je posebno opasan za djecu, otkriven je u mandarinama koje su prodavane u Hrvatskoj i Sloveniji, prenose hrvatski mediji.

Tesiranjem voća pokazalo se da je pesticid pronađen u količini od 0,033 miligrama po kilogramu, dok je dozvoljena maksimalna količina 0,01, piše portal “24 sata”.

Ovaj pesticid dovodi se u vezu sa poremećajima u razvoju mozga, pažnje i hormonskog sistema kod djece.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.