RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Zvanična posjeta Kolinde Grabar Kitarović BiH proglašena državnom tajnom

Zvanična posjeta predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović BiH u maju proglašena je za državnu tajnu, mada za to nema nikakvog objašnjenja, navode hrvatski mediji.

Afera u vezi sa putem Kitarovićeve izbila je u času kada je Dario Juričan, koji priprema film o gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, koji je pod istragom Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, pitao Kitarovićevu šta je radila u BiH od 14. do 16. maja?

Prema zvaničnim podacima, Kitarovićeva je tada posjetila BiH povodom otvaranja Konzulata Hrvatske u Vitezu, a sastala se i sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Juričan je tražio faksimil putnog naloga hrvatskog predsjednika da bi utvrdio da li je Kitarovićeva imala još susreta i da li je posjetila još neko mjesto u BiH. Međutim, dobio je odbijenicu.

“Putni nalozi predsjednika Hrvatske klasifikovani su stepenom tajnosti `ograničeno`”, piše u odgovoru kabineta hrvatskog predsjednika, uz pozivanje na Zakon o tajnosti podataka.

Povjerenik za informisanje Hrvatske već je presudio da kabinet predsjednika nema pravo da putne naloge proglašava službenom tajnom.

Pretpostavlja se da je autor filma doveo u vezu posjetu Kitarovićeve i činjenicu da je Milan Bandić iz Pogane Vlake, sela u kojem je, kako kaže, sagradio majci “najveću kuću” u kojoj ponekad i sam boravi.

Hrvatski mediji ističu da ovo nije jedini slučaj da se posjete Kolinde Grabar Kitarović proglašavaju za državnu tajnu.

Prije više od godinu dana mediji su tražili putni nalog njenog službenog puta u SAD. Nakon dugotrajnog upravnog postupka, Kancelarija povjerenika za informisanje odlučila je da faksimil naloga za službeni put predsjednika u inostranstvo ne može biti državna tajna.

Hrvatski mediji spekulišu o razlozima tajnovitosti hrvatskog predsjednika i, kako se navodi, paničnog straha da se daju detalji zavaničnih posjeta BiH i SAD.

Izvor: www.srna.rs

Foto: Arhiva Internet

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Čović pohvalio djelovanje HDZ-a Distrikta, uz apsolutnu podršku i u narednom periodu

Admir Kadrić

Predsjedništvo HDZ-a BiH jednoglasno podržalo Čovića za predsjednika stranke

Radio Brčko

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku danas u posjeti Bosni i Hercegovini

Radio Brčko