RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Obilježen blagdan “Rane Svetog Franje” u Gornjoj Skakavi

Na svetištu Zidine, temeljima nekadašnjeg franjevačkog samostana u Gornjoj Skakavi danas je proslavljen blagdan „Rane Svetoga Franje“.  Misnom slavlju, koje je predvodio vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, prethodilo je hododčašće vjernika iz BiH  i susjedstva.

Gornja Skakava danas je bila mjesto hodočasnika iz cijele zemlje i susjedstva. Bila je to prigoda da se vjernici pomole na mjestu nekadašnjeg franjevačkog samostana, koje svjedoči o tome da su katolici na ovim prostorima stoljećima živjeli.

Fra Niko Josić, gvardijan Franjevačkog samostana Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravama ukazao je na značaj blagdana s aspekta kršćanske vjere kroz Sveto Trojstovo

„Na današnji dan mi slavimo svetkovinu koja je važna za naš franjevački red – Blagdan Sv. Franje. Po tradiciji Sveti Franjo je primio rane Isusa Krista, što nije samo simbolički, već je te rane imao na svome tijelu. To je teologija koja govori da je Isusov život preslikan na našeg Sveca“, rekao je gvardijan Josić.

Nakon misnog slavlja pred oko tisuću vjernika, nazočnima se obratio lider HDZ-a u BiH Dragan Čović, koji je svake godine redovit gost na ovakvim susretima.

„Ovo sveto mjesto nosi ono što jeste mjera života za nas Hrvate i s tim trebamo biti ponosni. To je izvorište naše kulture i tradicije i svega onoga što mi danas baštinimo, ne samo u ovom području Distrikta već u cijeloj Posavini i BiH. Zbog toga nastojim svake godine biti ovdje sa svojim prijateljima da tu vrijednost naglasim. Nekad nas je više i manje, ali izvorište je tu, ono nas okuplja“, kazao je Čović.

O značaju Zidina u Gornjoj Skakavi, točnije crkava koje su nekada ovdje bile izgrađene, govorio je dogradonačelnik Distikta i predsjednik HDZ-a, Organizacije za Brčko distrikt BiH Anto Domić.

„Sada kada smo u prvoj fazi iskopina otkrili dvije crkve, od kojih jedna stara skoro 1.000 godina, shvatili smo da je ovdje život bio jako intenzivan u proteklom milenijumu, a o tome govori mnošto iskopina, koje nas upućuju na način života iz prošlosti. Ovo mjesto je sveto mjesto za Hrvate katolike, ali isto tako predstavlja kulturno – povijesno naslijeđe BiH jer s ovog mjesta možemo iščitati važne podatke o tome tko je živio ovdje i na koji način je organiziran život. To su pojmovi koji nama Hrvatima daju informacije da je kroz povijest bilo teško živjeti, zbog toga su crkve razorene, ali isto tako nam govori da se kršćanstvo nije moglo ugasiti nikakvom silom i da se Hrvati nisu mogli raseliti s ovog područja“, poručio je Domić.

Među brojim gostima, obilježavanju blagdana nazočili su gradonačelnik Distrkta Siniša Milić, predsjednik Skupštine Esed Kadrić i njegov zamjenik Ivo Filipovć, kao i ostali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti na lokalnoj i državnoj razini, predstavnici javnih insititucija Distikta, Policije, hrvatskog konzulata i ostali brojni gosti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Čović uputio čestitku povodom Božića i Nove godine

Radio Brčko

Brčko: U Napretkovom domu promovisana knjige Ive Bošnjakovića

Suvad Alagić

Čović: Pravnim sredstvima spriječiti daljnju zlouporabu izbornog procesa u Mostaru

Radio Brčko