InfoKom

Апел купцима из предузећа ЈП “Комунално”– Одлажите кућни отпад на прописан начин

У складу са одредбама Закона о комуналним дјелатностима Брчко дистрикта БиХ, Управни одбор предузећа донио је Одлуку о изгледу и употреби посуда за одлагање смећа из домаћинстава (кућно становање), која ће ступити на снагу 01. јануара 2021. године.

Према овој одлуци, посуда за одлагање кућног отпада не смије да буде тежа од 10,5 килограма и запремине веће од 120 литара. Осим посуда, отпад се може припремити за одвоз и у намјенским кесама.

Корисници услуге одвоза отпада, коју у Брчко дистрикту БиХ пружа ЈП “Комунално Брчко”, дужни су да сакупљени отпад пажљиво одлажу у одговарајуће посуде, тако да се оно не расипа на околни простор. Посуде за кућни отпад морају бити затворене. Забрањено их је оштећивати, у њих улијевати текућине, бацати жеравицу и врући пепео, палити садржај у посудама, бацати остатке животиња, грађевински отпад, гломазну картонску амбалажу, дијелове кућног намјештаја и слично.

Корисници су дужни и да посуде за смеће одржавају у чистом и уредном стању, те да их дезинфикују и дезинсектирају најмање два пута годишње.

Кућним отпадом, у смислу Закона о комуналним дјелатностима, сматрају се чврсти отпаци који настају у становима, заједничким просторијама стамбених објеката, пословним просторијама, двориштима, а који се по својој величини могу одлагати у посуде за смеће.

Кућним отпадом не сматрају се: земља, отпаци и остаци грађевинског материјала, као и други крупни отпаци који настају у процесу индустријске, занатске, грађевинске, пољопривредне или друге производње и слично.

Хвала на разумијевању.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button