RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
InfoKom

JP “Komunalno”: Aktivnošću konsolidacije kupaca kontrolisano 65.000 računa i 14.000 korisnika usluga na terenu

Jednom od mjera Skupštine Brčko distrikta BiH iz juna 2017. godine, kada je donesena Odluka o usvajanju prijedloga mjera za otklanjanje problema u funkcionisanju JP „Komunalo Brčko“, naloženo je da bude izvršena revizija ugovora sa kupcima, što se posebno odnosilo na uslugu odvoza smeća.

S tim u vezi formirana je grupa koja je proteklih deset mjeseci radila na konsolidaciji podataka o registrovanim i neregistrovanim korisnicima usluga javnog preduzeća – isporuke električne energije, potrošnje vode i odvoza smeća.

Proces uvođenja svih korisnika usluga JP „Komunalno Brčko“ u status kupaca započeo je u februaru, te je do aprila 2018. godine izvršena fizička kontrola oko 65.000 računa za tri osnovne usluge koje preduzeće pruža i za koje kupcima isporučuje mjesečne račune.

U drugoj fazi, koja je realizovana u periodu od aprila do jula, otkriveni nedostaci provjeravani su u elektronskoj evidenciji. Od jula do kraja novembra radnici angažovani na ovoj aktivnosti provjeravali su na terenu da li su građani koji koriste usluge preuzeća uvedeni u status kupaca ili usluge koriste nelegalno. Korisnici usluga su kontrolisani i u gradskom i u seoskom području.

Ukupan broj kontrolisanih korisnika u gradu je 10.084. Kontrolom je otkriveno 938 korisnika usluga odvoza smeća, koji nisu plaćali za tu uslugu na području grada i 284 kupca koji će imati status kupca u inostranstvu. U seoskom području kontrolisano je 3.603 korisnika, od čega je registrovano 419 novih korisnika koji žive na teritoriji Distrikta i 157 koji žive u inostranstvu i koji će plaćati godišnji iznos cijene za kupce u inostranstvu.

Provjera je izvršena u nekoliko sela: Rahić, Potočari, Brka, Donji Rahić, Vitanovići, Vučilovac, Gorice, Palanka, Plazulje, Ulice, Krepšić, Ražljevo, Bijela, Grbavica, Rašljni i Stanovi, dok bi nakon zimskog perioda aktivnost trebalo da bude nastavljena i u preostalim selima na teritoriji Distrikta.

Ukoliko svi identifikovani korisnici zaista i budu novi kupci usluga, predviđa se da će prihod od novootkrivenih kupaca u 2019. godini okvirno biti 169.500,00 KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: JP “Komunalno” obavještava kupce o radovima na trasi dalekovoda Brda Šterac

Radio Brčko

JP “Komunalno” Brčko: Obavještenje za kupce električne energije

Radio Brčko

J.P.”Komunalno Brčko”:SERVISNE INFORMACIJE za petak 17.01.2020. godine

Radio Brčko