InfoKom

JP „Komunalno Brčko“ spremno za zimsko održavanje puteva i ulica

JP „Komunalno Brčko“ će od 15.11.2018. do 15.04.2019. godine na osnovu sporazuma sa JP „Putevi Brčko“ kao i važećim tehničkim propisima, normativima i standardima, održavati prohodnost puteva i ulica na području grada, od „table do table“ Brčko.

Štab zimske službe je formiran, imamo dugogodišnje iskustvo u ovom poslu, dežurstva kreću od danas, a vozila su spremna za zimske uslove rada. Osim kamiona i traktora sa priključcima, JP „Komunalno Brčko“ raspolaže i sa manjim mašinama, bacačima snijega i malim traktorima, koji djeluju u uskim ulicama i šetališnim zonama.

Riječ je o zimskom održavanju nešto više od 137 km gradskih ulica i trotoara, te oko 30 km  pješačke zone, koji će biti održavani u skladu sa sljedećim prioritetima:

  • Prioritet I – magistralni putevi, regionalni putevi, glavne gradske saobraćajnice i pješačke zone
  • Prioritet II – ulice II prioriteta, trotoari ulica I i II prioriteta, mostovi, parkovske staze i stepeništa, javne parking površine kao i pješačke staze
  • Priporitet III – ulice III prioriteta, prilazi objektima mjesnih zajednica i ostale javne saobraćajne površine.

JP „Komunalno Brčko“ obezbijedilo je dovoljne količine industrijske soli i kamenog agregata za posipanje saobraćajnica i saobraćajnih površina, te Planom održavanja prohodnosti puteva za zimski period 2018/2019 utvrdilo plan stepena pripravnosti, angažovanja vozača i raspoloživosti vozila, a ona osnovu zahtjeva iz tendera i zakonskih obaveza.

Zona prvog prioriteta u slučaju padavina mora biti u potpunosti očišćena najduže dva časa po prestanku padavina. Ulice drugog prioriteta, trotoari ulica prvog i drugog prioriteta, mostovi, parkovske staze i stepeništa kao i pješačke staze, održavaju se neprekidno, a moraju biti potpuno očišćeni u periodu od osam časova od momenta prestanka snježnih padavina. Zona trećeg prioriteta, gdje su i prilazi objektima mjesnih zajednica, mora biti potpuno očišćena u periodu od 24 časa od momenta prestanka snježnih padavina.

Ostale dionice na području Brčko distrikta BiH, te parking površine, održavaju druga preduzeća angažovana od strane JP „Putevi Brčko“.

Određeni dio posla i odgovornosti je i na građanima Brčko distrikta BiH, koji su u slučaju snježnih padavina prema Zakonu o komunalnim djelatnostima dužni da uklone snijeg i led ispred svojih kuća, zgrada i poslovnih prostora.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button