RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
InfoKom

Од 2018. године више од 10 нових ЕЕО у систему брчанске електродистрибуције

У насељу Еш у току је изградња двије нове трафостанице – КБТС “Ново Брчко 17” и ТС “Ш 4”. Ријеч је о два од седам електроенергетских објеката за које је 2018. године “Одлуком Владе Брчко дистрикта БиХ о одобравању Програма утрошка средстава за додјелу грантова ЈП „Комунално Брчко“ д.о.о. Брчко дистрикт БиХ за замјену постојећих и изградњу нових трафостаница на подручју Брчко дистрикта БиХ“ издвојено 500.000 КМ.

Према овом програму, од момента издвајања новчаних средстава до данас још су изграђене и спојене на дистрибутивну мрежу компактна бетонска трансформаторска станица  (КБТС) „Мујкићи 5“, БСТС „Беговача 3“, БСТС „Брка 8“ и БСТС „Грбавица 9“. Програмом је обухваћено и каблирање далековода 10 kV Бијела, за шта је прибављено одобрење за грађење и слиједи реализација.

Исте године, 2018., Влада је одобрила Програм утрошка средстава за додјелу гранта за изградњу замјенске трафостанице КБТС 10/0,4 kV (400 kVA) умјесто постојеће БСТС Водовод 2 (100 kVA) и каблирање дијела 10 kV далековода Горице. Овај програм је такође недавно реализован.

Према Програму гранта од 1.500.000 КМ, додијељеног предузећу из Буџета Дистрикта 2020. године, набављене су двије мобилне трафостанице 10(20)/0,4 kV. Затим, набављене су трафостанице »Маоча 8«, »Рашљани 4«, »Буквик 6« и »Доњи Брезик«, које ће бити инсталиране и спојене на електродистрибутивну мрежу, након што Одјељење за комуналне послове прибави урбанистичке сагласности и грађевинске дозволе, као дио обавеза овог одјељења у реализацији програма, а што је у току. Овим грантом обухваћена је и изградња 35 kV кабловског вода од ЧТС 35/10 kV Брчко I до ЧТС 35/10 kV Брчко III са припадајућим оптичким водом, те изградња 10/20 kV кабловског вода од ЧТС 35/10 kV Брчко III до 10(20)/0,4 kV Центар 1. За ове послове израђени су идејни пројекти, а у току је прибављање урбанистичке дозволе и одобрења за градњу, што је у надлежности Владе – Одјељења за комуналне послове.

Изградња нових електроенергетских објеката неопходна је због дотрајалости или оптерећења постојећих, с обзиром да се број потрошача електричне енергије из године у годину повећава. Поједини дијелови града убрзано се изграђују, на мјестима некадашњих кућа граде се пословно – стамбене зграде, што драстично повећава број потрошача на једној локацији и оптерећује постојећу електродистрибутивну мрежу. У исто вријеме, на вијек трајања електроенергетских објеката утичу и природни процеси, те рокови трајања одређених материјала, што је још један од услова за занављање ЕЕО.

Изградња нових трафостаница доноси бројне предности и за предузеће и за грађане, односно купце и кориснике услуге испоруке електричне енергије.  Добија се испорука електричне енергије са малим или занемариво малим бројем застоја, стварају се бољи услови за прикључење нових купаца, равномјерније се оптерећује нисконапонска мрежа лоцирањем трафостанице у центар потрошње, добија се могућност интеграције трафостанице у систем даљинског надзора и управљања, смањују трошкови одржавања, а добија већу поузданост у раду, побољшава квалитет испоручене електричне енергије одређеног трафо подручја, смањују губици електричне енергије и друге предности.

Занављање и изградња нових ЕЕО и унапређење, реконструкција и изградња нисконапонске мреже, у сарадњи са Владом Брчко дистрикта БиХ, која је власник ове имовине, наставиће се и у наредној години.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ за петак 25.3.2022. године

Radio Brčko

Obavještenje za kupce električne energije – Bosne Srebrne, Bescarinska, Vučilovac, Krepšić

Radio Brčko

Brčko: Nema planiranih zastoja u isporuci električne energije

Radio Brčko