RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko distrikt: Vakcinacija protiv sezonske gripe ne teče planiranom dinamikom

Pododjeljenje za javno zdravstvo u Brčko distriktu je i ove godine, kao i svih predhodnih, obezbijedilo vakcine  protiv sezonskog gripa gdje je planom predviđena nabavka 3.500 doza ove vakcine. U odnosu na predhodne godine, kada bi sve ove vakcine bile iskorištene za kratko vrijeme, ove godine imunizacija protiv sezonskog gripa se sprovodi dosta sporije.

U skladu sa Odlukom o vakcinaciji stanovništva Brčko distrikta BiH, vakcinacija protiv sezonske gripe je počela 15. novembra. Od početka primjene ove odluke proces imunizacije ne ide onom dinamikom kako je to bila praksa predhodnih godina što pokazuju brojevi do danas izuzetih vakcina od strane zdravstvenih stanica na području distrikta.

„Pododjel za javno zdravstvo je ove godine obezbijedio 3,5 hiljade vakcina protiv sezonske gripe i do sada je za zdravstvenu stanicu Maoča izuzeto 500 komada, zdravstvenu stanicu Bijela 400 komada i zdravstvenu stanicu Brezik 750 komada što govori da nismo još uvijek postigli zadovoljavajući procenat imunizacije protiv sezonske  gripe“, istakala je dr. Anđa Nikolić, šefica ovog pododjela.

Anđa Nikolić

Ni u Javnoj zdravstvenoj ustanovi „Zdravstveni centar„ Brčko nisu zadovoljni dosadašnjim intezitetom vakcinacije protiv sezonske gripe – potvrdio je za Radio Brčko, Salih Ibrahimbegović portparol ove ustanove.

Doktorica Anđa Nikolić je pozvala sve one koji spadaju u rizične grupe da se vakcinišu i protiv sezonske gripe jer vakcinacija protiv kovida ne štiti i od sezonske gripe i obrnuto.

Vakcinacija protiv sezonske gripe je besplatna za osobe starija od 65 godina života, hronične bolesnike, osobe s posebnim potrebama, korisnike socijalne pomoći, porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide, civilne žrtve rata, dobrovoljne davaoce krvi koji su krv darovali više od deset puta, lica koje su na trajnom kolektivnom smještaju (domovi za starije, starački domovi) i zaposlene u zdravstvenim ustanovama.

Za sve druge kategorije stanovništva cijena jedne doze vakcine protiv gripe iznosi 25,00 KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Cjepivo dnevno dobije između 80 i 120 osoba

Sandra Živković

Srbija: Od ponoći ulazak za strance uz potvrdu o vakcinaciji

Radio Brčko

Njemačka na putu da vakciniše više od polovine svog stanovništva

Radio Brčko