RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
InfoKom

Povećan platni koeficijent za 10 pozicija i 113 zaposlenika sa najnižom platom

Na prijedlog direktora JP “Komunalno Brčko”, Upravni odbor preduzeća je na 42. sjednici usvojio Pravilnik o izmjenama Pravilnika o platama i drugim primanjima zaposlenika JP “Komunalno Brčko” d.o.o. Brčko distikt BiH, kojim je povećan platni koeficijent za 10 pozicija.

Koeficijent je sa 1,75 povećan na 2,00.

Ovim povećanjem obuhvaćeno je 113 zaposlenika koji se nalaze na pozicijama praoničar – vulkanizer, radnik na obezbjeđenju, radnik na održavanju teretnih vozila, radnik na rukovanju manjim uređajima, radnik na održavanju javnih površina, radnik na zbrinjavanju napuštenih životinja, radnik na prikupljanju otpada, radnik na održavanju mreže, radnik na održavanju kanalizacione mreže i kurir.

Zaposlenici koji su angažovani na ovim pozicijama uglavnom su terenski radnici koji svoje radne zadatke obavljaju u vanjskim uslovima i po svim vremenskim prilikama, te je ovo minimalno povećanje vid brige i stimulacije za zaposlenike izložene težim uslovima rada.

Ovo je drugo povećanje plate za radnike sa najnižim koeficijentom u posljednjih godinu dana. U maju 2018. godine izvršene su korekcije povećanja koeficijenata za NK radnike, KV i VKV električare,  radnike na obezbjeđenju, vozače, očitače, operatere, te inžinjerski kadar. Sa povećanjem cijene rada i koeficijenata, za ovu grupu zaposlenika plate su tada u prosjeku povećane između 12 i 20%. U isto vrijeme smanjeni su platni koeficijenti, u prosjeku, za 10 – 25% za oko 40 rukovodnih pozicija u preduzeću.

Novi pravilnik je u primjeni od 1. januara 2019. godine, što znači da će zaposlenici na koje se odnosi posljednja izmjena, januarsku platu dobiti sa uvećanim koeficijentima. U odnosu na januar 2018. godine, kada je najniža neto plata iznosila 430,50 KM, u januaru ove godine najniža neto plata će biti 570,00 KM, a sa toplim obrokom 710 KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

JP “Radio Brčko”: SERVISNE INFORMACIJE za srijedu 28.10.2020. godine

Radio Brčko

JP „Komunalno Brčko“: SERVISNE INFORMACIJE za petak 23.08.2019. godine

Radio Brčko

JP “Komunalno”: Zastoji u isporuci električne energije u nekoliko mjesnih zajednica

Radio Brčko