RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
InfoKom

Пси из брчанског азила на путу ка аустријским домовима

Након више од двије године од удомљавања 10 паса из брчанског азила у Аустрији, крајем прошле седмице нова група од 10 паса, од предвиђених укупно 20 у овом кругу, одвезена је из брчанског у бечки азил.

Представиници Удружења Wiener Tierschutzverein из Аустрије, организације која води највећи бечки азил за животиње, прије двије године, тачније у марту 2016. године, нашли су аустријске домове за десет паса из азила којим управља ЈП “Комунално Брчко”.

С обзиром да са овом организацијом добро сарађујемо још од 2014. године, да су боравили у посјети нашем азилу и организовали узвратну посјету, у више наврата донирали храну и лијекове за псе, корпе за штенце и друга помагала, имали су стрпљења да чекају да ЈП “Комунално Брчко” добије све потребне дозволе за извоз животиња из Босне и Херцеговине, што ће олакшати активност удомљавања паса у Аустрији.

Захваљујући упорности колега из Сектора за збрињавање напуштених животиња, и подршци града, наше предузеће је данас једино јавно предузеће у Босни и Херцеговини који је регистровано за извоз животиња. Сам поступак регистрације је дуготрајан, најприје је наше предузеће морало добити сагласност за ову дјелатност од Скупштине, извршити упис у судски регистар, добити број у TRACE ветеринарском систему.

Међутим, то није било све.

Да би се пошиљка са животињама успјешно извезла из земље, било је потребно увезати више различитих субјеката, односно институција. Здравствени сертификат издаје Канцеларија за ветеринарство БиХ у Сарајеву на захтјев ветеринарског инспектора. Затим, било је потребно за сваког пса који је одабран за удомљавање, осим здравственог сертификата, урадити и микрочиповање и вакцинације, као и клинички преглед, који су обавили ветеринари Јавне ветеринарске станице Брчко, а потом сачинили спецификације о свим процедурама.

Представници Wiener Tierschutzverein-а су за 20, колико је у овом кругу паса изабрано, захтијевали и да, иако су микрочиповани и вакцинисани против бјеснила, те добили и додатне вакцинације и ревакцинације по захтјеву, буду урађени и тестови на “срчаног црва”, паразита који изазива озбиљне здравствене проблеме код паса, иако код нас не постоји пракса да се ради тестирање, нити посједујемо тестове за овог узрочника болести.

Сви добијени подаци из спецификација унесени су у пасоше за животиње, који су добијени уз подршку Кинолошког савеза Брчко дистрикта БиХ. Када је била спремна здравствена документација, сви подаци су унесени у TRACE ветеринарски систем за праћење пошиљки животиња, те је ветеринарском инспектору на граничном прелазу Стара Градишка у Хрватској најављен прелаз животиња, с обзиром да је овај прелаз реигистрован за прелаз животиња у земље Европске уније. Ветеринарску најаву било је потребно извршити и за ветеринарског инспектора на граничном прелазу са БиХ стране. Сва остала документација која се прикупља и доставља односи се на шпедитерско-царинске послове.

Процедура је била комплексна, али су наши запосленици и волонтери Wiener Tierschutzverein уз много воље и жеље да ови пси нађу нови дом, имали стрпљења и разумијевања за све потешкоће на које су наилазили протеклих мјесеци, те је коначно ова активност кренула да се реализује онако како је замишљено. А реализује се на волонтерској и добровољној бази, са циљем да ове напуштене животиње добију адекватно и одговорно старање.

За наредну групу, од такође 10 паса, у току су здравствена тестирања и припреме за удомљавање.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.