RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Analiza SP u Kataru: Holandija na SAD, Engleska protiv Senegala

Polako ali sigurno zahuktava se Svjetsko prvenstvo u Kataru, a sinoć smo saznali i prve parove osmine finala. Među 16 najboljih, iz grupa A i B, plasirali su se Holandija, Engleska, Senegal i Sjedinjene Američke Države.

Bez većih iznenađenja protekao je još jedan takmičarski dan koji nam je dao parove u fazi eliminacije, a sastaće se Holandija i Sjedinjene Američke Države te Engleska i Senegal. No, krenimo redom.

Uoči posljednjeg kola Holandiji je bio potreban jedan bod za prolazak dalje, ali su za potvrdu prvog mjesta morali pobjediti slabašnog domaćina. Izabranici Luja Van Gala nisu željeli ništa kalkulisati, pa su od samog starta krenuli na pobjedu, što im se isplatilo sredinom prvog poluvremena, kada je sjajni Kodi Gakpo pogodio za 1:0, i tako postigao svoj treći gol na turniru. Lale nisu dozvoljavale protivniku puno šansi, a tačku na konačan rezultat stavio je Frenki de Jong početkom drugog poluvremena. Ostatak susreta samo je bio otaljavanje posla i rutinsko privođenje kraju trijumfa koji je Holandiji donio potvrdu prvog mjesta u grupi A, gdje su ostavili jako dobar utisak i pokazali da mogu biti jedan od kandidata za najviši plasman. Ono što je zanimljivo jeste da je Katar postao prva selekcija domaćina u istoriji Svjetskih prvenstava koja nije upisala niti jednu jedinu pobjedu.

Drugi meč ove grupe donio je mnogo više zanimljivosti. Ekvadoru je bio dovoljan i jedan bod u meču sa Senegalom, kako bi obezbjedili plasman u osminu finala. Međutim, afrička selekcija je od starta krenula ofanzivno, svjesna da joj samo tri boda garantuju prolazak dalje. Sve to, isplatilo se pred kraj prvog poluvremena kada je najstrožu kaznu realizovao Ismaila Sar. Ekvador je morao dodati gas u drugom dijelu, a dobru igru krunisali su pogotkom sredinom drugog poluvremena. Međutim, svega nekoliko trenutaka nakon toga, Senegal dolazi do drugog pogotka koji im je garantovao pobjedu i gurnuo ih u osminu finala. Zanimljivo, to će za senegalce biti prvi prolazak grupne faze nakon 2002. godine kada su eliminisani u četvrtini finala.

U grupi B bilo je mnogo neizvjesnije uoči posljednjeg kola, jer su sve četiri ekipe imale šansu za prolazak. U najboljoj situaciji bila je Engleska sa četiri boda, pa joj je protiv Velsa odgovarao i neriješen ishod. Međutim, Gordi Albion nije ništa prepuštao slučaju pa je ulogu favorita u potpunosti opravdao. Iako u prvom poluvremenu nisu uspjeli slomiti otpor neugodnih Velšana, početkom drugog dijela jednim blickrigom Rašforda i Fodena dolaze do prednosti od 2:0. U nastavku je Engleska rutinski privodila meč kraju, a Geret Sautgejt sve to iskoristio da pruži priliku rezervistima. Potvrdu sigurne pobjede i prvog mjesta u grupi, potpisao je Markus Rašford svojim drugim golom, a ukupno trećim na prvenstvu. Englezi očekivano ostavili dobar utisak i opravdali ulogu jednog od favorita za visok plasman. U osmini finala čeka ih neugodni Senegal, ali o ulozi favorita ne treba ni govoriti.

Ako su Englezi ranije riješili pitanje pobjednika, u drugom meču ove grupe bilo je neizvjesno do samog kraja. Iranu je protiv Sjedinjenih Država odgovarao i neriješen ishod, dok je amerikancima trebala samo pobjeda. Očekivano tvrda, disciplinovana, borbena utakmica, bez puno prilika, riješena je krajem prvog poluvremena kada je Čelzijev Kristijan Pulišić postigao pogodak, za ispostaviće se konačnih 1:0 za Sjedinjene Države. Uprkos prolasku u narednu rundu, Amerikanci će u osmini finala pred sobom imati favorizovanu Holandiju. Istina je da su u grupnoj fazi ostavili jako dobar utisak, primivši samo jedan gol, ali bi sve osim pobjede Holandije u osmini finala, bilo veliko iznenađenje.

Izvor: BHRT/Marko Tešanović (H.S)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Први дан у знаку „Апокалиптике“ и Гоблина“

Radio Brčko

Rast direktnih stranih ulaganja u 2022.

Radio Brčko

Bosna i Hercegovina veselo ušla u 2022. godinu

Radio Brčko