RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoSport

Brčko: Na turniru u povodu 23. rođendana Distrikta, pobijedio mladi šahista iz Tuzle

Sanjin Čulum mladi šahista iz Tuzle pobjednik je međunarodnog turnira upriličenog u Brčkom, a u  povodom 23. rođendana Distrikta. Treći put za redom turnir je uspješno organizovalo Sportsko drušvo „Bosona“ odnosno Šahovski klub „Magnus“.

Na turniru, koji se igrao po „Švicarskom” sistemu u devet kola, petnaest minuta po igraču, učestvovalo je 65 šahista svih uzrasta. Učešće je uzeo i jedan velemajstor, te četiri FIDE- majstora. Najbolji na turniru je bio mladi tuzlanski šahista Sanjin Čulum, koji je upisao osam poena, uz dva remija i ostao jedini neporaženi igrač na tiurniru.

„Veoma sam zadovoljan svojom igro na turniru. Nisam tokom partija pravio dodatne komplikacije. Bio sam dovoljno koncentrisan, tako da sam izgubio svega jedan poen i to remizirajućI sa svojim prijateljem Mirkom Šainom te sa velemajstorom iz Bijeljine Daliborom Stojanovićem. Posebno mi je drago što mi je pored novčane nagrade od 150 maraka, dodjeljen i veliki pehar u trajno vlasništo, te što kući nosim do sada „fizički“ najveći pehar koji sam ikada osvoijo“, naglasio je Čulum.

Inače, petnaestogodišnji Sanjin Čulum je i  kadetski prvak BiH, a kako kaže ambicija mu je da postane prvi šahovski velemajstor u istoriji Tuzle. Drugo mjesto na brčanskom turniru pripalo je velemajtoru iz Bijeljine Daliboru Stojanoviću, koji je prema rejtingu bio favorit turnira.

„Moram priznati da na ovom turniru nisam bio u „elementu“, napravio sam nekoliko neuobičajenih grešaka, što je dovelo i do gubljenja jedne partije. No sve u svemu sam drugi, a ovom prilikom želim da se zahvalim organizatorima na sjajnoj pripremi i atmosferi u kojoj je cijeli turnir organizovan“, naglasio je Stojanović uz čvrsto obećanje da će i naredne godine doći u Distrikt.

Jedini čovjek koji je na turniru pobjedio velemajstora Stojanovića bio je Adis Numanović iz Srebrenika, koji je kao i Stojanović, osvojio 7,5 poena, a turnir je završio na trećoj poziciji.

„Igrao sam sasvim solidno. Možda sam mogao i malo bolje, no nisam nezadovoljan ni rezultatom ni plasmanom. Posebno mi je drago što na turniruu ulčestvuju mladi igrači, jer gotovo polovina njih je mlađa od 16 godina, a među njima i pobjednik Sanjin Ćulum, koji me je i pobjedio“, istakao je Numanović, dodavši da su upravo mladi garant razvoja šaha u našoj zemlji.

Sam organizator Sportsko drušvo „Bosona“, odnosno Šahovski klub „Magnus“ Brčko, opšta je ocjena na vrlo profesionalan, odnosno kvalitetan način je organizovao cijeli turnir osiguravši osam novčanih nagrada za najuspješnije, te veliki pehar koji je pripao pobjedniku.

„Vjerujem da će i ovogodišnja uspješna organizacija biti preporuka da mi u Šahovskom klubu „Magnus“ imamo dovoljno ljudskih i tehničkih potencijala da i u narednom periodu organizujemo ovaj turnih“, naglasio je predsjednik Sportskog društva „Bosona“ i Šahovskog kluba „Magnus” Amir Sinanović.

Ovakvi turniri smatra Sinanović su vrlo važni za trenažni proces posebno naših kadeta.

„Navedeno je izuzetno bitno i radi činjenice da ćemo ove godine i zvanično nastupiti na državnom kadetskom prvenstvu koje se igra u Tešnju, i gdje očekujemo jako dobre rezultate svih naših takmičara“, zaključio je Sinanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.