RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Brčko: Održan Bajramski turnir u šahu

U Organizaciji Sportskog društva „Bosona“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine pod čijim okriljem djeluje Šahovski klub „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, u nedjelju je, 16. maja 2021. godine, sa početkom u 10:00 sati u prostorijama društva, upriličen „Bajramski turnir u šahu“. Turnir je svečano otvorio gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

„Bajramski turnir u šahu“ proizvod je neumornog rada i zalaganja članova i uprave Sportskog društva „Bosona“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, kao i brojnih prijatelja, čime je omogućen razvoj društva i šahista a i ona ljepša strana medalje, a to je druženje, sklapanje prijateljstava i razmjena iskustva i znanja, što posebno znaju da cijene mladi klubovi i šahisti.

Šahovski klub „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine rado se uključuje u obilježavanja značajnih datuma, praznika i godišnjica, koje su na čast građanima ove zemlje. U našem gradu se unazad dugi niz godina organizuju brojni sportski bajramski susreti, koji su postali tradicija i simbol fair igre, prijateljstva i druženja, te je i društvu cilj da organizovanjem šahovskih susreta proširi sportsku ponudu Brčkog ali i da postavi temelje nekim budućim projektima, koje će, podići na nivo na kome će se ime grada vezati i za igru na 64 crno-bijela polja. Zdrava konkurencija i buđenje takmičarskog duha pomoći će jačanju kapaciteta i brušenju vještina i talenata. Iskustva sa ovakvih Turnira prvenstveno se koriste kao skok naprijed i putokaz za dalji rad i usavršavanje.

Šah je borbena igra dva protivnika gdje o pobjedniku odlučuje pojedinac. Sadrži u sebi elemente igre, umjetnosti i nauke, koje su čvrsto isprepletane oko jednog cilja – matiranja protivničkog kralja. Ne postoje pouzdani podaci o porijeklu šaha ali mnoge teorije zasnovane su na tvrdnjama da je s nama više od dvije hiljade godina. Odatle želja da nešto tako staro i plemenito, igra kraljeva i velikih mislilaca, pjesnika i naučnika, ostane naslijeđe i da se održi tradicija. Sportsko društva „Bosona“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine i Šahovski klub „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine nastavit će svojim radom da doprinose širenju ljubavi i znanja o šahu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Седмогодишњи Брчак Слободан Пишталовић – првак Српске у шаху

Admir Kadrić

Šah: Gosti iz Županje osvojili turnir u Brčkom

Radio Brčko

U nedjelju se održava “Pojedinačno šahovsko prvenstvo Brčko distrikta BiH 2019. godine”

Radio Brčko