RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoSport

Brčko: Održan prvi otvoreni šahovski turnir za brčanske osnovce u organizaciji “Rotary Cluba” Distrikta

Brčanski „Rotary Club“ organizovao je prvi otvoreni ekipni turnir za učenike osnovnih škola Distrikta. Suorganizatori ovog događaja na kojem je učešće uzelo šest ekipa i ukupno 70 takmičara bili su šahovski klubovi „Magnus” i “Velemajstor“.

Nakon sedam odigranih kola i duela četveročlanih ekipa, najuspješniji su bili dječaci i djevojčice Treće osnovne škole sa ukupno 21 poen. Drugi su mladi šahisti i šahistkinje Prve osnovne škole  sa 19, dok je treće mjesto pripalo Četvrtoj osnovnoj školi sa 18 poena.

„Jako nam je značajno da smo na prvom turniru ove vrste okupili veliki broj dječaka i djevojčica uzrasta od petog do devetog razreda čime smo potvrdili da postoji interes najmlađih za ovu drevnu igru, a istovremeno, radeći na popularizaciji šaha, odvojili mlade bar na jedan dan, od kompjutera, telefona i kafića“, rekao je predsjednik „Rotary Cluba Brčko“, Dino Hodžić.

Sami učenici bili su jako zadovoljni što im je na ovakav način omogućeno da pokažu koliko znaju i vole šah te da se takmiče sa svojim vršnjacima.

„Igranje šaha najmlađih i kroz ovakve turnire je vrlo značajno ne samo radi takmičenja već i radi toga što kroz šah djeca razvijaju svoju kreativnost, razne logičke i intelektualne sposobnosti, tako da se nadam da će ubuduće biti što više ovakvih turnira“, rekao je vođa Šahovske sekcije Šeste osnovne škole Brezovo Polje, nastavnik matematike, Ratko Marković.

Inače, suorganizatori turnira predstavnici brčanskih škola šaha “Magnus” i “Velemajstor” bili su takođe zadovoljni onim što je polučio prvi turnir ove vrste u Distriktu.

„Ovo je dokaz da šah u Distriktu ima itekakvu perspektivu. Takođe je potvrda da i nastavnici u našim osnovnim školama znaju važnost šaha, prije svega za intelektualno jačanje učenika, i stoga vjerujem da ćemo sa ovakvom saradnjom nastaviti i u buduće“, rekao je glavni sudija turnira i predsjednik Šahovskog kuba „Velemajstor Brčko“, Sandro Mikanović.

Sa izrečenim u potpunosti se složio i u ime Šahovskog kluba „Magnus“ Brčko predsjednik Amir Sinanović.

„Jako nam je značajno da i preko ovog turnira, koji će nadam se postati tradicionalan, šah uvesti u sve osnovne škole, odnosno raditi na njegovom jačanju i popularnosti među najmlađima. Stoga su i ovakva okupljanja i turniri još jedna prilika da pozovemo, posebno najmlađe, da se učlane u brčanske šahovske klubove i škole šaha uključujući i našu školu „Magnus“, koja po masovnosti, a i rezultatima koje postiže, u mlađim kategorijama na zvaničnim takmičenjima spada među najuspješnije u BiH“, istakao je Sinanović.

Inače, nakon ovog uspješnog turnira u Rotary Clubu Brčko, gotovo su sigurni da će, prije svega u interesu mladih, on postati tradicija.

„To od danas u kalendaru naših aktivnosti postaje obaveza, a kad već govorim o onome što realizujemo sa zadovoljstvom, ističem da smo sve spremili kako bi naš Klub najmlađe poslao i na kamp „Mojica“ u Sloveniju koji traje osam dana, a počinje krajem ovog mjeseca“, rekao je predsjednik brčanskog „Rotaryja“ Dino Hodžić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.