RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoSport

Brčko: Tradicionalni šahovski turnir u povodu Dana nezavisnosti BiH

Tradicionalni, treći po redu ekipni, šahovski turnir u povodu Dana nezavisnosti BiH,  u organizaciji Sportskog društva „Bosona“- Brčko  započeo je u prijepodnevnim satima, okupivši pedesetak igrača kadetskog uzrasta, svrstanih u osam klubova iz  Tuzle, Gračanice, Doboj Istoka, Bijeljine i Brčkog.

Igraće se po „“Bergerovom sitemu“, a favoriti turnira su dječaci i djevojčice iz Tuzle. Među učesnicima je i najbolje rangirani BH kadet iz tuzlanske Slobode, fide majstor Sanjin Ćulum.

„Ovaj turnir vidim ne samo kao takmičenje, već prije svega kao priliku za naše međusobno druženje, te vjerujem da će dolazak u Brčko biti za mene još jedno lijepo iskustvo“, naglasio je Ćulum.

Predsjednik SD „Bosona“ i prvi čovjek Šahovskog kluba „Magnus“ Brčko, Amir Sinanović nije krio zadovoljstvo što je turnir, po treći put,upriličen u povodu Dana nezavisnosti BiH.

„Ovaj susret biće i prilika da još jednom razgovaramo o formiranju Kadetske šahovske lige koja bi mogla obuhvatiti Distrikt, Posavski i  Tuzlanski kanton, te regiju Bijeljine. Svi se slažemo da bi to bio dobar potez ne samo radi takmičenja već i zbog podizanje kvaliteta igre naročito u kadetskoj konkurenciji“, naglasio je Sinanović.

Turnir je u  ime pokrovitelja, gradonačelnika Eseda Kadrića, otvorenim proglasio šef kabineta Amir Softić ukazavši na značaj, posebno podsjećanja mladih na važnost referenduma, kada je 63,7 posto punoljetnih građana naše zemlje glasalo sa samostalnu i nezavisnu BiH.

„Mladi treba da razvijaju osjećaj pripadnosti BiH i stoga mi je veoma drago da danas u Distriktu vidim mlade kako iz Tuzle Doboja i Brčkog, tako i dječake i djevojčice iz Bijeljine, koji se međusobno druže, obilježavajući jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji BiH“, naglasio je Amir Softić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Amar Aljukić i Nejra Junuzović pobjednici literarnog konkursa “Zemljo moja”

Radio Brčko

Izetbegović sutra preuzima funkciju predsjedavajućeg Doma naroda BiH

Radio Brčko

Svečana akademija u Brčkom povodom Dana nezavisnosti BiH

Suvad Alagić