RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Brčko: Velemajstor Dalibor Stojanović – pobjednik 21. šahovskog turnira

Šahovski klubovi „Jedinstvo 1954.“ „Brčko“ i „Magnus“, svi iz Brčko distrikta BiH, veoma uspješno su organizirali pozivni turnir u povodu obilježavanja Dana Brčko distrikta BiH. Turnir, 21. po redu, organiziran je u prostorijama ŠK „Magnus“ u Brčkom. Igralo se u 13 kola po Bergerovom sustavu.

Tempo igre po 5 minuta po igraču za cijelu partiju, to su blic partije. Igrano je po mjerama Kriznog štaba Brčko distrikta BiH. Plasman turnira su odredili rezultati koje su ostvarili šahisti. Nastupilo je 15 igrača iz tri kluba. Znalo se da je potencijalni kandidat za pobjednika velemajstor Dalibor Stojanović, član ŠK „Jedinstvo 1954.“, inače je iz Bijeljine uz brčanske FIDE majstore Slavka Rosić i Abdil Halil. Sve igrače je ugodno iznenadio velemajstor Stojanović sa odigranih 13 kola i osvojenih 13 poena što je rijetkost bez obzira na snagu igrača da se osvoje svi poeni. Za ovaj podvig svi su mu čestitali. Zaslužio je.

Nagradni fond su osigurala spomenuta tri kluba sa ukupno 400 km, tako da prva iznosi 100, druga 80, treća 60 itd. Prvak i pobjednik 21. turnira je velemajstor Dalibor Stojanović, drugi je Fide majstor Slavko Rosić, treći Fide majstor Abdil Halil, četvrti Adnan Pašalić, peti Slobodan Pištalović, igrali su Adil Hamzić, Enver Zahirović, Slobodan Damjanović, Zoran Simeunović, Mustafa Nuković, Samir Čorbadžić, Marko Panić, Mehmed Mehmedović i Ibro Tursunović.

Adnan Pašalić o turniru kaže: „Cijenimo mi iz tri šahovska kluba da smo uspješno organizirali i ovaj 21. pozivni turnir s ciljem očuvanja tradicije, a u povodu Dana Brčko distrikta BiH i 8. marta. Nismo mogli kao ranijih 20 godina kad je na turniru bilo 150 sudionika-igrača, razlog znamo da su na snazi mjere zaštite širenja COVIDA-19. Možemo biti zahvalni jedni drugima da smo turnir priveli kraju u igri i prijateljstvu.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst i foto: Stjepan Bogutovac

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Dalibor Stojanović velemajstor ŠK “Jedinstvo” Brčko pobjednik osmog međunarodnog rapid turnira „Open Gunja 2021“

Radio Brčko

Brčko: Pobjednik ovogodišnjeg Gradskog kviz takmičenja ekipa “Kažeš Jarac” iz Beograda

Radio Brčko

Ђоковић други пут шампион Ролан Гароса

Radio Brčko