RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Denver u finalu Zapada, Boston izborio majstoricu

Košarkaši Denvera plasirali su se u finale Zapadne konferencije NBA lige, pošto su u gostima pobijedili Finiks sa ubjedljivih 125:100 i tako slavili ukupnim rezultatom 4:2.

Nagetsi će se titulu na Zapadu boriti se pobjednikom duela između Golden stejta i Los Anđeles Lejkersa.

Denver je do pobjede vodio Nikola Jokić još jednom sjajnom partijom i još jednim tripl-dablom – 32 poena, 12 asistencija i deset skokova za 38 minuta provedenih na parketu. Najbolje su ga pratili Džamal Marej sa 26 i Kentavijus Koldvel Poup sa 21 poenom.

U timu Finiksa, koji je igrao bez povrijeđenih Deandrea Ejtona i Krisa Pola, najbolji je bio Kameron Pejn sa 31 poenom, Kevin Durent dodao 23, dok je Devin Buker ubacio samo 12 poena.

Denver je od starta utakmice bio u prednosti, već poslije prve četvrtine je imao plus 18 (44:26), a na poluvremenu je vodio sa 30 poena prednosti – 81:51. U nastavku, Nagetsi su bez problema održavali visoku prednost i nisu dozvolili protivniku da se spusti na manje od 20 poena zaostatka.

Nagetsi će igrati u finalu konferencije prvi put otkako su 2020. godine izgubili od Lejkersa u pet utakmica na Floridi tokom pandemije koronavirusa. Nikada nisu stigli do finala NBA lige.

Košarkaši Bostona slavili su protiv Filadelfije u gostima sa 95:86 i izjednačili na 3:3 u polufinalu Istočne konferencije.

Utakmicu je obilježio Džejson Tejtum, koji je promašio svojih prvih šest trojki prije nego što je u finišu utakmice postigao četiri i obezbijedio Seltiksima majstoricu.

Tejtum, koji je u regularnom dijelu sezone prosječno bilježio 30,1 poen, nije prestajao da šutira i pored toga što je redao promašaje. Promašio je 14 od svojih prvih 15 šuteva, a njegova neefikasnost je bila ključni razlog zašto Boston nije mogao da zadrži prednost od 16 poena koliko je imao u prvom poluvremenu.

Međutim, postigao je dvije trojke za vodstvo od 87:83, čime je Boston preuzeo kontrolu nad ovom utakmicom tri i po minuta prije kraja, a potom još dvije za prednost od 95:84 i tako stavio tačku na ovu seriju.

Tejtum je meč završio sa 19 poena, devet skokova i šest asistencija. Markus Smart je bio najefikasniji u pobjedničkom timu sa 22 poena, Džejlen Braun je ubacio 17, a Malkom Brogdon 16 poena. U redovima Filadelfije istakli su se Džoel Embid i Tajris Maksi sa po 26 poena, dok je Džejms Harden dodao 13.

Odlučujuća, sedma utakmica na programu je u noći između nedjelje i ponjedeljka u Bostonu.

Izvor: Beta (S.M.)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

УЕФА премјестила финале Лиге шампиона из Санкт Петербурга у Париз

Radio Brčko

Novak Đoković osvojio Australijan open

Radio Brčko

Drugo polufinale Eurosonga, Srbija jedina iz regiona u finalu

Radio Brčko