RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

EYOF 2019: Predstavljen bh. tim, plamen na Koševu će upaliti Larisa Cerić

Na predstojećem Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu – EYOF 2019, koji će od 10. do 16. februara biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, boje Bosne i Hercegovine branit će 21 mladi sportista u pet sportova – alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snowboardu i brzom klizanju.

U Olimpiskom komitetu Bosne i Hercegovine danas je zvanično predstavljen bh. olimpijski tim na ovom najvećem  sportskom događaju u našoj zemlji nakon 14. zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Najbrojniji tim BiH će imati u skijaškom trčanju i biatlonu, u kojim će nastupiti 10 takmičarki i takmičara – Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović.

U alpskom skijanju bit će osam predstavnika – Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić i Strahinja Aranaut.

U snowboardu će nastupiti Asja Klačar i Selina Memić, a jedina bh. predstavnica u brzom klizanju (shot track) je Sumeja Zaimović.

U bh. olimpijskom timu još će biti osam trenera – Mirza Nezirović i Almir Bužo (alpsko skijanje), Goran Santrač i Dragan Jeftović (ski trčanje), Goran Mumović i Bojan Minić (biatlon), Haris Burić (snowboard) i Nihad Bašić (brzo klizanje), te šef misije Said Fazlagić i zamjenik Samra Jurišić.

Član Predjedništva Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo kazao je “da u svijetu nema puno olimpijskih gradova, a još manje gradova u kojim se dva puta upalio olimpijski plamen”.

– Sarajevo je 1984. imalo je to privilegiju da upali olimpijski plamen, a imat će će je ponovo u nedjelju na stadionu Koševo zajedno s Istočnim Sarajevom.  EYOF je izvanredan alat da živimo drugačiju BiH, da živimo u BiH u kojoj će preovaladaviti vrijednosti koje sa sobom nosi EYOF, to su izvrsnost, respekt, prijateljstvo, povjerenje, poštovanje i fair play. To je ono što treba da ostane kao nasljeđe kada odu mladi ljudi iz 46 evropskih zemalja. BiH je ponosna na ovaj projekt, koji će probuditi emocije i dizajnirati mladim ljudima budućnost. Ovaj put nam dolazi mladost Evrope, dočekuje je naša mladost, učinimo sve u budućnosti da naša mladost ostane u BiH i dobije najbolju šansu – kazao je Rađo.

Na ceremoniji svečanog otvaranja EYOF-a, koja je programu u nedjelju 10. februara na stadionu “Asim Ferhatović Hase” odlukom Izvršnog odbora OKBiH olimpijski plaman će upaliti najbolja sportašica BiH – judašica Larisa Cerić. Zastavu BiH na svečanom defileu učesnika će nositi alpska skijašica Esma Alić, uime svih sportista učesnika  EYOF-a zakletvu će položiti Asja Klačar, uime trenera Nihad Bašić, a uime sudija Slaviša Lučić.

Na EYOF-u će učestvovati 911 mladih sportista u dobi od 14 do 18 godina iz 46 zemalja. U pratnji sportista još će biti 530 trenera, ostalih članova timova i šefova misija, te više od 400 predstavnika domaćih i stranih medija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sutra na Koševu svečano otvaranje EYOF-a 2019

Radio Brčko