RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Sutra na Koševu svečano otvaranje EYOF-a 2019

Na olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” sutra će svečano biti otvoren Evropski  omladinski  olimpijski festival – EYOF 2019, najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini od 14. zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvoriće “EYOF 2019” na kojem će učestvovati više od 1.500 sportista iz 46 zemalja.

U narednih sedam dana  trajanja “olimpijade mladih” za odličja u osam sportova (alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snowboardu, brzom klizanju, hokeju na ledu, umjetničkom klizanju i karlingu) borit će se 911 sportaša i sportašica u dobi od 14 do 18 godina,

U pratnji sportista još će biti 530 trenera, ostalih članova timova i šefova misija, zatim između  200 do 250 stranih gostiju – delegata, sudija, tehničkih  delegata,  zvaničnika i predstavnika međunarodnih sportskih federacija, te više od 400 predstavnika domaćih i stranih medija. U organizaciju takmičenja je uključeno više od 1.000 volontera.

Takmičenja će se odvijati na sedam borilišta –  olimpijskim planinama Bjelašnici, Jahorini, Igmanu, Dvorištima (Jahorina), olimpijskim dvoranama Zetra i Skenderija te dvorani Peki na Palama.

Odlukom Izvršnog odbora OKBiH, čast da nakon 35 godina olimpijski plamen u Sarajevu ponovo  upali imat će najbolja sportašica BiH – judašica Larisa Cerić. Zastavu BiH na svečanom defileu učesnika će nositi alpska skijašica Esma Alić, uime svih sportista učesnika  EYOF-a zakletvu će položiti Asja Klačar, u ime trenera Nihad Bašić, a u ime sudija Slaviša Lučić.

Zvanična maskota festivala je Groodvy – stilizovana grudva snijega.

Tokom EYOF-a ceremonije svečanog dodjeljivanja medalja nakon ukupno 31 takmičenja svakodnevno će biti organizovane od 19.30 sati na posebno izgrađenom podiju na prostoru na Ilidži.

Ceremonija zatvaranja EYOF-a bit će održana 16. februara na stadionu Slavije u Istočnom Sarajevu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

EYOF 2019: Predstavljen bh. tim, plamen na Koševu će upaliti Larisa Cerić

Radio Brčko