RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Francuski fudbal se vraća u punoj snazi!

Svjetsko prvenstvo nam je donijelo brojna uzbuđenja, naročito zbog utakmica reprezentacije Srbije, ali je sada vrijeme da se vratimo klupskom fudbalu. Kraj ove godine će obilježiti i 16. kolo francuske „Lige 1“, prvo poslije pauze duže od mjesec dana. Na rasporedu je puno interesantnih duela, koji će naročito zanimati ljubitelje online klađenja, ali i gledaoce koji će novogodišnje praznike provesti ispred televizijskih ekrana.

Iako je poslije prvog dijela sezone jasno da se PSG, sa zvijezdama kao što su Messi, Neymar, Mbape i Ramos, i ove godine izdvojio na vrhu tabele, ostatak klubova je manje-više izjednačen. Lens, koji je drugi na tabeli, je definitivno najveće iznenađenje ove godine, jedno vrijeme su čak bili i prvi dok ih  PSG nije prestigao i vratio stvari u „normalu“. Borba za Evropu je u ovom trenutku prilično izjednačena i vode klubovi je kao što Rennnais F.C., Marseille FC i  AS Monaco, ali ozbiljne šanse imaju i FC Lorient i LOSC.

Put „Lige 2“ na kraju ove sezone će krenuti četiri tima. Svega nekoliko bodova će, kako sada stvari stoje, na kraju godine odlučivati ko će krenuti put nižeg ranga. Na posljednjem mjestu se učvrstio Angers SCO, koji ima prilično nepovoljan skor. Naime, u prvih 14 zabilježili su samo dvije pobjede uz dva neriješena rezultata i čak deset poraza. Društvo na dnu tabele im prave Brest FC, Strasbbourg i AC Ajaccio. U opasnoj zoni su i timovi kao što su FC Nantes, AJ Auxerre i Montpellier.

Ovo16. po redu kolo „Lige 1“ otvara duel PSG – Strasbbourg – susret tima sa „vrha“ i „dna“ tabele. Tim iz Pariza ove godine planira da nastavi niz od deset uzastopnih titula prvaka Francuske, koji su započeli u sezoni 2012/2013. Za tim sa Parka prinčeva finansije nisu problem, uspjesi na domaćem terenu se nižu jedan za drugim. Doduše, u klupskoj vitrini im još uvijek fali Liga šampiona. Ove godine im je račune, makar na početku trke, pomrsio maleni Lens koji je u prvih pet kola bio na vrhu. Strasbbourg je sa druge strane u padu, prošlu sezonu su završili na šestom mestu Lige 1, dok se ove godine nalaze u realnoj opasnosti da se bore za opstanak u eliti.

U ovom kolu snage će odmjeriti i Marseille i Toulouse. Marseille se, uprkos brojnim porazima koje su imali ove sezone, ipak nalazi u vrhu Lige 1. Kako sada stvari stoje, Evropa je za tim sa juga Francuske sigurna, pitanje je samo da li će zaigrati u Ligi Evrope ili Ligi konferencije. Toulouse nema šta da izgubi u ovom meču, ali nema ni puno toga da dobije. Tri boda ih neće izvući iz sredine tabele, tako da će sigurno ući opušteno u ovaj meč.

Tu je i meč između Ajaccio i Angers, koji sa pravom može ponijeti epitet derbija začelja. Obje ekipe su veći dio sezone bile na dnu tabele Lige 1, i sasvim je sigurno da ćemo ih naredne godine gledati u Ligi 2, koja iz sezone u sezonu privlači sve veću pažnju kladioničara. Brest, još jedan od timova sa dna tabele, će u ovom kolu dočekati Lion, koji ove godine igra prilično promjenljivo. Čini se da poslije svake pobjede, lionce čeka i po neki poraz. Brest, ruku na srce, u ovom duelu nema šta traži.

U opasnoj zoni je i Nantes koji će u ovom kolu putovati u goste Troyes. Iako Nantes ima malo lošiji skor, ekipe se nalaze u izjednačenoj formi. Ukoliko uspiju da se sa ovog gostovanja vrate sa tri boda, uspjeće da pobjegnu iz opasne zone i mirno privedu kraju ovu sezonu. Čeka nas i još jedan prilično izjednačen duel, jer Clermont dočekuje LOSC – zbog rezultata koje su obje ekipe imale prije pauze, ovaj meč treba izbjeći na tiketima. Ukoliko već imate vremena, bolje se okušajte u nekim online igrama na sreću.

Ovo kolo će obilježiti i dva duele timova gornjeg dijela tabele – Lensa i Nice, kao i Reimsa i Rena. Lens je najprijatnije iznenađenje ove sezona. Ekipa koju predvodi trener Franck Haise je ove godine pobijedila timove kao što su Marseille, Toulouse, Montpellier… Ovo će biti i dobro zagrijavanje pred duel sa PSG-om koji ih čeka prvog januara. Nica je ove godine bila u fokusu domaćih navijača, zbog duela koje su imali sa Partizanom u Ligi Konferencija. Iako su takmičenje u grupnoj fazi trećeg po rangu evropskog takmičenja zavšili na prvom mjestu, u domaćem prvenstvu nisu pokazali puno toga.

Lorient će na svom terenu dočekati Montpellier, koji je u posljednje vrijeme imao seriju poraza i nalazi se u ozbiljnom padu forme. Vidjećemo da li im je pauza zbog Svjetskog prvenstva prijala i da li će uspjeti da iznenade Lorient. Monako očekuje, makar na papiru, jednostavan posao protiv Auxerrea, koji se nalazi u donjem dijelu tabele. Kneževima je svaki bod bitan, jer vrlo lako mogu da dođu i do kvalifikacija za Ligu Šampiona.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.