RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Ifet Mahmutović, selektor muške odbojkaške reprezentacije BiH boravio u Brčkom

Boravak profesora Ifeta Mahmutović, selektora muške odbojkaške reprezentacije BiH u odbojkaškom gradu Brčko omogućio nam je prigodu da s njim razgovaramo o reprezentaciji.

Učinili ste prvi korak i objavili širi spisak odbojkaša iz BiH i inozemstva za kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2021. Koliko ste ih pozvali?

Na prvom spisku sam pozvao 32 potencijalna kandidata za reprezentaciju s tim što sam ga proširio na veći broj zbog trenutne situacije oko Covid-19. Objaviti ću spisak 20 momaka na koje računam da će se odazvati na pripreme. Prateći igrače na utakmicama opovrgavam priče koje su kolale da je liga lošija. Naprotiv, ima u ovoj sezoni šest kvalitetnih klubova sa kvalitetnim momcima.

Pozvali ste iskusnog Sarajliju Bezdroba i Brčaka Kisića, te igrače iz inozemstva, vjerujemo zbog njihovih  provjerenih vrijednosti potrebnih i za reprezentaciju?

Da, trebam iskustvo i kvalitetu. Ostati ćemo bez Kisića koji igra u Izraelu, a tamo je prvenstvo. Kako mi je žao tog momka koji je počeo igrati za reprezentaciju kada sam ja bio njen direktor. Slična je situacija i sa ostalima koji igraju u inozemstvu: Andrej Ristić u Italiji, Nemanja Božić, Nenad Šormaz i Asmir Hukičević u Saudijskoj Arabiji. Mislim da imamo dosta kvalitetnih igrača u ligi.

Pozvali ste 13 igrača iz Brčko distrikta BiH. Da li bi to bio dobar oslonac za reprezentaciju?

Bio bi, samo je pitanje koji će se od njih odazvati. Igrači iz Mladosti, njih je pozvanih sedam. Neki su mi kazali da imaju porodičnih razloga, a bili su i u izolaciji pa nisu trenirali. Vi ste mi rekli da je potvrdno odgovorio Almir Čolo, prekaljeni reprezentativac, što me raduje. No, ja imam razumijevanje i za one koji se ne odazovu, neću im uzeti to za zlo.

Okupljanje treba početi za dan-dva  u Lukavcu ili drugdje, jer se turnir igra u Sjevernoj Makedoniji od 10. do 17. siječnja 2021. Danska je otkazala sudjelovanje u kvalifikacijama. Konkurent za našu reprezentaciju jedan manje. Ostaju Turska, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina. Tako imamo veće šanse za plasman za Europsko prvenstvo. Plasman će osigurati sedam prvoplasiranih i pet najboljih drugoplasiranih reprezentacija.

Tekst i slike: Stjepan Bogutovac

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Mirsad Đapo – Prisustvo korupcije u nabavkama je bilo veliko

Radio Brčko

Brčko: U porastu broj oboljelih žena od karcinoma dojke

Radio Brčko

Ima li lažnih diploma na području Brčko distrikta?

Radio Brčko