RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoSport

Katarina Maksimović i Darko Petrović ponos šahovskog kluba “Velemajstor” Brčko

Šahovski klub „Velemajstor“ iz Brčko distrikta BiH dobro je poznat znalcima drevne igre na 64 crno bijela polja – šaha. Mladi i poznati i priznati šahista Sandro Marko Mikanović je osnivač kluba koji ima reputaciju uzoritog sa svojom školom šaha. To potvrđuju uspjesi mladih igrača djevojčica i dječaka koji su u šest godina marljivog vježbanja i igranja u vitrine svog kluba donijeli 40 osvojenih medalja. Stigao je osmjeh na lice mladih šahista, kako nam je rekao trener Mikanović. Sredinom ovog mjeseca održano je Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine uz učešće preko stotinu igrača u različitima kategorijama.

Šahovski klub “Velemajstor” je učestvovao sa dva igrača u različitima kategorijama. Katarina Maksimović koja je sjajnom igrom osvojila drugo mjesto i postala vice šampionka Bosne i Hercegovine u kategoriji do 8 godina, dok je drugi član Darko Petrović koji se borio u najjačoj konkurenciji muških od 20 godina, osvojio zlatnu sredinu, i zauzeo peto mjesto. Katarina Maksimović ovim rezultatom je izborila učešće na prvenstvu Evrope koje će se održati za četiri mjeseca u Turskom gradu Antaliji za četiri mjeseca.

Trener Mikanović ističe: „Za sada nam predstoji još intenzivniji rad na šahu kako bi se što bolje spremili i pokušali osvojiti što bolji plasman na osmom prvenstvo Evrope i Svijeta koje su igrali talenti iz Šahovske škole “Velemajstor” Brčko. I pored pandemije, nedostatku novčanih sredstava, šahovski klub opstaje, zbog ovakve djece kao što je naša Katarina“ istaknuo je vrijedni mladi trener Sandro naglasivši korektan odnos dijete- roditelj- klub-trener. Neka ovaj odnos ostane za napredak djece i za razvoj šaha.

Tekst: Stjepan Bogutovac

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: На адреси www.skvelemajstor.com је школа шаха

Radio Brčko