RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Ljubičić: Prioritet nam je ovog ljeta EP, s mladim timom i bez bijele zastave’ u Zlatnu ligu CEV-a

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, koju ove subote protiv Belgije u Kortrajku očekuje prvi meč u sklopu Zlatne lige Evropske odbojkaške federacije (CEV), proteklog je vikenda u Zenici odigrala dva kontrolna susreta protiv Crne Gore u kojima nije uspjela upisati i pobjedu.

Međutim, selektor Stevan Ljubičić koji se pripremama reprezentacije zbog klupskih obaveza priključio tek prošle sedmice, nije bio nezadovoljan viđenim u dva meča protiv Crnogorki, od kojih je prvi okončan rezultatom 2:2 (dogovoreno da se igra na samo četiri seta) te u drugom poražene s 2:3.

-Mi smo ove utakmice iskoristili više kao trening, jer sam i ja bio došao samo tri dana ranije pa sam želio da vidim sve djevojke. Za njih, a i za mene neka su lica u potpunosti nova pa nisam imao sliku šta i koliko mogu te smo iskoristili ove utakmice da vidimo sa čim raspolažemo. Da vidimo šta možemo da primjenimo i od nekih taktičkih varijanti te sa čim možemo krenemo u prve dvije utakmice, na mini turneju u Belgiju (27. maja, Kortrajk) i Švedsku (31. maja, Lund) – kazao je u izjavi za Fenu selektor Ljubičić.

Na pitanje kako spriječiti oscilacije u igri koje su prezentirali protiv Crnogorki, odnosno nakon vodstva od 2:0 te gubitka oba naredna seta u prvom meču, kao i poraz u drugom meču nakon gubitka prvog seta te preokreta i vodstva od 2:1, da bi na kraju ipak bile poražene s 2:3, odgovara kako će to uraditi “tako što će definisati startnu postavu te model igre koji će primjenjivati u narednom periodu”.

– Vidjeli ste da sam poslije svakog seta mijenjao startnih šest. Oscilacije su, prije svega, posljedica mladosti. Ove smo godine prepuni mladih igračica pa je u ovoj selekciji, od njih 18, ja mislim osam prvi put sa nama. Djevojčice su to od 16, 17, 18 godina…Neke su malo starije, ali su, također, prvi put tu – Nina Đukić, Maja Lasić… Ali, izuzetno sam zadovoljan odnosom, zalaganjem, radom na treninzima. Sve što se dešavalo na ovim kontrolnim utakmicama, upravo je i bilo u svrhu provjere šta mi možemo i pod nekim stresnim rezultatom te da vidimo šta i kako funkcionišemo kada mi diktiramo tempo utakmice – kazao je Ljubičić.

Utakmice su, ističe, bez obzira na rezultat poslužile svrsi te su se igračice i na samom terenu mogle međusobno bolje upoznati.

-Da se malo adaptiramo i na nešto novo. Na treningu su imale priliku da se upoznaju u individualne kvalitete svojih saigračica, a u ovim smo utakmicama imali priliku da se upoznamo i na malo drugačije pravce napada, čvrstinu bloka…Sve u svemu svrsishodna   provjera i idemo u Zlatnu ligu sa tim s čime raspolažemo i sigurno bez ‘bijele zastave’ – podvlači Ljubičić.

Odbojkašice u Belgiju putuju u četvrtak, a povratak u Zenicu, gdje će nastaviti pripreme u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”, gdje će u junu igrati i dvije domaće utakmice u sklopu Zlatne lige CEV-a (10. juna Švedska te 14. juna Belgija), planiran je već 1. juna. Tada bi im se trebale priključiti i iskusne Ajla Paradžik i Dajana Bošković, koje zbog povreda neće biti spremne za prve dvije utakmice, dok Edina Begić ovog ljeta neće uopće nastupiti u Zlatnoj ligi CEV-a.

-Još ću jednom naglasiti da je nama ovog ljeta prioritet Evropsko prvenstvo (15. august – 3. septembar). Već sam obavio razgovor sa svim igračicama i na EP-u ćemo biti na okupu, biće ono sve što bh. odbojka može ponuditi. Sa izuzetkom onih koje su malo ozbiljnije povrijeđene, ali one, ostale, koje su nas i dovele do ovih rezultata, bit će tu. Ozbiljniju povredu ramena ima Žana Dragutinović te Elena Babić, koja ima problem s prijelomom šake. Upravo iz tih razloga i nisu tu, s nama – kaže Ljubičić.

BiH će na EP-u, koje će se igrati u Belgiji, Njemačkoj, Italiji i Estoniji, igrati u grupi B, a protivnice će im biti domaćini te grupe, reprezentacija Italije, zatim Rumunija, Bugarska, Hrvatska i Švicarska.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.