RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Na 38. Bečkom maratonu 26.000 učesnika

Nakon dvoipogodišnje pauze uslijed pandemije koronavirusa u austrijskoj prijestolnici se 11. i 12. septembra ponovo održava svjetski poznat Vienna City Marathon (VCM). U sklopu ovog velikog sportskog događaja bit će organizovano i Državno prvenstvo Austrije u maratonu.

Prvi maraton grada Beča održan je 1984. godine. Uz poštivanje epidemioloških mjera pored glavne utrke na 42 kilometra održavaju se i štafetni maraton i polumaraton. Prijave na manji događaj Coca-Cola Inclusion Run na 800 metara su još uvijek otvorene.

Ruta je ostala nepromijenjena. Počinje pored Bečkog međunarodnog centra, prelazi Reichsbrücke i prometni čvor Praterstern i Ringstraße do Bečke državne opere. Ruta se vraća do Heldenplatza (preko Mariahilferstraße) gdje završava polumaraton. Učesnici punog maratona nastavljaju pored Rathausa (Vijećnice) te lijevom stranom Donaukanala preko Pratera i dalje do cilja na Heldenplatzu.

Svih 26.000 maratonaca moraju biti negativni na Covid-19. Njih 93 posto je i vakcinisano. Sam test važi do početka utrke.

– Veoma smo sretni što smo prvi u svijetu koji organizujemo veliki gradski maraton nakon duže pauze. Smatramo to jakom inspiracijom za ponovno pokretanje organizovanog trčanja u svijetu – kaže organizator Wolfgang Konrad.

Maraton je poznat po učešću elitnih svjetskih trkača. Ove godine svu pažnju će privući atletičarka Gelete Burka iz Etiopije. Ova pobjednica maratona u Parizu 2019. godine sa svojim najboljim vremenom od 2:20:45 je najbrža trkačica koja je ikada učestvovala na maratonu u Beču. Tu su i učesnice iz Kenije poput Risper Chebet (2:23:45), Rebecce Kangogog (2:24:25) i švicarske rekorderke Fabienne Schlumpf (2:26:14), saopćeno je iz Eurocom-PR.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.