RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHKultura

Izložba ‘BiH kinematografija 1947-1994’ u Filmskom centru Sarajevo

Svečano otvorenje izložbe “BiH kinematografija 1947-1994” bit će upriličeno 14. septembra u restauiranom arhitektonskom dijelu nekadašnjeg filmskog studija “Sutjeska” koji se sastoji od depoa u kojem se čuva filmska građa u vlasništvu Filmskog centra Sarajevo i ostalih premisa.

-Izložba predstavlja krunu rezultata rada Filmskog Centra Sarajevo postignutih u posljednje dvije godine – navela je direktorica FC Ines Tanović.

Filmska građa u vlasništvu Filmskog centra Sarajevo proglašena je nacionalnim spomenikom, a tome su predhodili projekti registrovanja i osnivanja besplatnog kina Free Kino Valter, prva i druga edicija kataloga igranih filmova, renoviranje dopoa i prezervacija filmskog materijala kojem je prijetilo propadanje, kao i osvajanje ACAP nagrade USA za digitalizaciju u vrijednosti preko pola miliona KM.

-Direktorica Filmskog Centra Sarajevo Ines Tanović podsjeća da je ovo druga izložba bosanskohercegovačke kinematografije koja se oslanja na istraživanja i ekponate izložbe “Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)” u saradanji s Historijskim muzejom BiH i Fondacijom za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, a koja je za cilj imala odmotati bosanskohercegovačku filmsku traku i ukazati na bogato filmsko naslijeđe.

-Izložba je spoj printanih eksponata iz kojih izdvajamo timeline igranih filmova i zid slavnih filmskih radnika i instalacije u formi materijalnog naslijeđa putem kojeg se posjetioci mogu upoznati i edukovati o filmu – podvukla je Tanović.

Izložbu će otvoriti premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Iz Filmskog Centra Sarajevo obavještavaju da otvorenje nije za široku publiku. Zainteresirani će moći da posjete izložbu uz najavu na mail info-fcs@fcs.ba Ili na telefon 033 873-027.

Generalni sponzor izložbe je BH Telecom- Moja priča.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Otvorena izložba „Brčko u osmanlijskim spisima“

Sandra Živković

Брчко: Отворена изложба посвећена Милеви Марић Ајнштајн

Vladimir Matijević

Брчко: Отворена изложба посвећена животу и књижевном дјелу Петера Хандкеа

Миљана Ђурђевић