RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka danas u Tokiju trči za prvu olimpijsku medalju

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka nastupit će danas u finalnoj utrci na 800 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Tuka će tako imati priliku Bosni i Hercegovini da donese prvu olimpijsku medalju od nezavisnosti. No, konkurencija će biti izuzetno jaka, što pokazuje podatak da Tuka od devet finalista ima najslabiji rezultat u sezoni (1:44,53). No, bh. takmičar pokazao je u polufinalu da može slaviti ispred favorita i sigurno će učiniti sve da još jednom obraduje navijače u domovini.

U finalu je trebalo da nastupi osam takmičara, ali je naknadno uvršten Nigel Amos iz Bocvane koji je u polufinalu pao, ali je njegova žalba uvažena i uvršten je na finalni spisak. On će biti prvi favorit za zlatnu medalju s obzirom na to da je vlasnik najboljeg rezultata sezone (1:42,91) i jedini je od finalista trčao ispod minutu i 43 sekunde u tekućoj sezoni.

Tuka će trčati u drugoj stazi, Amos u devetoj, a osim njih dvojice u finalu će nastupiti Francuz Gabriel Tual, Poljak Patryk Dobek, Kenijac Kipkurul Emmanuel Korir, Amerikanac Clayton Murphy, Kenijac Cherulyot Ferguson Rotich, Španac Adrian Ben i Australac Peter Bol.

Finalna utrka na 800 metara počinje u 14.05 sati po srednjoevropskom vremenu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Olimpijske igre u Tokiju – Više od 11.000 sportaša takmičit će se za 339 medalja

Radio Brčko

Olimpijske igre u Tokiju: Broj gledalaca po svakom takmičenju ograničen na 10.000

Radio Brčko

Nakon utrke u Torunu imao sam osjećaj da mogu do rekorda u Madridu

Radio Brčko